Dario FRIGO

Geboortedatum: 18 september 1973
Geboorteland: Italië

Eigenlijk had ik een stukje over Dario Frigo in deze rubriek moeten overslaan, maar hij was wel een van de belangrijkste Italiaanse renners van de laatste twintig jaar. Frigo was een typische ronderenner die klimtalent combineerde met het vermogen om in zijn eentje een moordend tempo te kunnen trappen.
Hij won twee keer de Ronde van Romandië, een keer Parijs-Nice eneen verdwenen klassieker als het Kampioenschap van Zürich. Dat is niet niks. Maar dopingproducten worden in de koelkast bewaard en als je Koelkast heet, ja wat doe je dan?
Met zo’n naam is het misschien wel onvermijdelijk dat je als voornaamste kanshebber op de eindzege uit de Ronde van Italië wordt gezet, omdat het koelkastje van je hotelkamer vol zat met verboden middelen, toen er door de politie een inval werd gedaan.
Als je dan zonder met de ogen te knipperen verklaart al die troep alleen maar bij je te hebben voor het geval dat, dan kom je uiterst ongeloofwaardig over. Een kind van drie zou het slimmer doen.
Je kunt over doping verschillend denken, geef het vrij of vervolg het tot in de hel, maar er is één gegeven: HET IS VERBODEN. Dat heb ik niet bedacht, maar het is gewoon een feit.
Als je het besluit hebt genomen om je brood als beroepsrenner te gaan verdienen, hou je dan aan de spelregels. En als je dan betrapt wordt, wees dan een kerel en geef het toe. Het is toch geen moord of iets anders afgrijselijks?
Maar zo’n kerel was Dario Frigo niet. Hij werd ontslagen bij Fassa Bortolo en voor een half jaar geschorst. Na zijn schorsing kwam hij weer terug bij de besten en toen werd in de auto van zijn vrouw epo aangetroffen. ‘Gut, hoe kan dat nou? Vanmorgen lag het er nog niet’, mompelde signora Frigo met rode vlekken in haar nek. Zelfs in een koelkast kan veel bederven.
Het echtpaar Frigo werd in eerste instantie tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld, een vonnis dat later in hoger beroep werd teruggebracht tot drie maanden. Ze hebben het niet hoeven uitzitten, maar zijn van de wielerradar verdwenen.
Er is niet veel meer van de Frigootjes vernomen en hoe en waar ze vandaag zijn 44ste verjaardag vieren, is onbekend. Misschien wel in China bij de voorzitter van de Chinese wielerbond, meneer Do Ping. Dat was een bekend grapje van wijlen Fedor den Hertog.

18-09-2017