Daphny van den BRAND

Geboortedatum: 6 april 1978
Geboorteland: Nederland

Als je als ouder je dochtertje van acht jaar meeneemt naar de koers omdat een oudere broer wielrenner is, dan is er een kans dat ze een kampioene wordt. Kijk maar naar Leontien van Moorsel en naar Daphny van den Brand, de regerende Nederlandse wereldkampioene bij het veldrijden voor vrouwen.
Een persoonlijke gimmick helpt wellicht ook. Leontien rijdt altijd rond met een dikke wrong zwart haar op haar rug en Daphny doet het steevast met twee blonde vlechtjes die vrolijk op en neer springen als ze een hindernis neemt.
De kleine beroepsrenster, afkomstig uit het Brabantse dorp Zeeland, is in de wielersport op maar liefst drie fronten actief. Op de weg, op de mountainbike en in het veld. De twee laatste disciplines hebben haar voorkeur en ze zou het liefst `s zomers op topniveau mountainbiken om in de winter lekker te crossen.
Maar dat lukt helaas niet altijd, want tussen april en september heeft ze vaak last van hooikoorts. Dat is de reden waarom ze haar ambities in die sport nogal eens moet temperen. In het veldrijden heeft ze geen last van die handicap want in het vochtige winterse bos komt haar systeem tot rust en geniet ze uitbundig van de dagelijkse training.
"In de vrije natuur volle bak gaan en in het rood rijden is hartstikke leuk. Vechten om jezelf te overwinnen." Daphny behoort in die discipline al enkele jaren tot de wereldtop, maar ze betreurt het dat die top maar heel klein is.
Het zijn altijd weer de Duitse Hanka Kupfernagel en de Française Laurence Leboucher met wie ze het uit moet vechten. Er zijn te weinig internationale wedstrijden om ook anderen de gelegenheid te geven op het hoogste niveau ervaring op te doen.
Met ingang van dit seizoen komt er hopelijk aan deze situatie een einde, omdat de vrouwen nu ook een wereldbekercompetitie hebben. Met zes wedstrijden in Italië, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, België en Nederland is de hoop gerechtvaardigd dat er over enkele jaren veel meer goede veldrijdsters aan het vertrek staan.
Met haar explosiviteit en haar uitstekende techniek hoeft Daphny daar op voorhand niet bang voor te zijn. Het wereldkampioenschap, dat op 1 februari 2003 werd gehouden in het Italiaanse Monopoli, won ze indrukwekkend.
Om de race hard te maken nam ze direct het initiatief en zelfs Kupfernagel moest net als alle andere deelneemsters lossen. In de slotfase kwam de taaie Duitse echter terug en een eindsprint moest de beslissing brengen. Diep in de beugel en staand op de pedalen perste Daphny er een machtspurt uit, waar Kupfernagel niet van terug had.
"Nog tien keer wereldkampioen worden", lacht ze als gevraagd wordt wat haar verdere ambities zijn. "En ik wil naar de Olympische Spelen in Athene om mee te dingen naar een medaille in het mountainbiken." Ze heeft al geregeld dat ze haar voorbereiding op Mallorca kan doen, omdat ze daar geen last heeft van hooikoorts.
Als ze dan direct doorreist naar Griekenland is er een kans dat ze van allergieproblemen verstoken blijft. We zullen voor haar duimen.

Uit Wielerhelden van Oranje 2003

06-04-2016