Danny STAM

Geboortedatum: 25 juni 1972
Geboorteland: Nederland

De zoon van oud-wereldkampioen stayeren Cees Stam was net als zijn vader een echte baanrenner die alleen op de wel eens een criterium reed als voorbereiding op het werk op de piste dat zich meestal in de wintermaanden afspeelde.
Danny Stam was met zijn maatje Robert Slippens jarenlang een vaste waarde in het zesdaagsencircuit. Na kanjers als Stol, Van Kempen, Pijnenburg, Wals, Schulte, Peters, Post en Pijnen waren de twee Noord-Hollanders twee sterren in dat aparte wereldje.
Hun carrière liep parallel met de opleving van het fenomeen zesdaagse in de eerste tien jaar van deze eeuw. Daarvoor was Frank Boelé verantwoordelijk, de Amsterdamse ondernemer die enkele zesdaagsen nieuw leven in blies, waaronder die van Amsterdam en Rotterdam.
Helaas zitten we nu weer in een neerwaartse spiraal en kalft het aantal ieder jaar af, waardoor het voor veel renners niet meer lonend is om er hun bestaan als beroepsrenner op de baseren. Daardoor zijn grote koppels. zoals Risi-Betschart en Stam-Slippens dat tien jaar geleden waren, verdwenen. en zijn er nog maar een handjevol echte specialisten over.
Net als bij Risi-Betschart bleef het vriendenpaar Danny Stam en Robert Slippens steeds bij elkaar. En niet zonder gevolgen, want na een stage van enkele jaren behoorden ze tot de blauwe trein, als we die oude term nog eens oprakelen. Dat waren de sterkste koppels die met elkaar het verloop van de wedstrijd bepaalden en niet zelden ook wie er mocht winnen.
Danny Stam, die vandaag zijn 46ste verjaardag viert, won in totaal zestien zesdaagsen, waarvan tien met Slippens. Hun samenwerking werd in 2006 noodgedwongen beëindigd toen Slippens in een wegwedstrijd zwaar ten val kwam en geruime tijd nodig had om te herstellen en te revalideren.
Hij kwam nog wel terug op de piste, maar hij was niet meer die onverschrokken flyer die in elk gaatje dook en menige sprint won. Er was angst in geslopen en dan kun je maar beter stoppen. Wat ook gebeurde, waarna Stam nog een aantal jaren doorging met wisselende partners.
Hoewel hij zonder Slippens nog vijf zeges behaalde, haalde Danny toch niet meer het niveau dat hij met Slippens gewoon was. Bij een koppel dat zo op elkaar is ingespeeld is de een net zomin zo maar te vervangen als de ander.
De diesel Stam en de flyer Slippens voelden elkaar net zo aan als een echtpaar dat al een halve eeuw bij elkaar is. Ze kennen elkaar net zo goed als ze zich zelf kennen en vergissen zich zelden of nooit.
Danny Stam nam in 2012 afscheid nadat hij op bijna veertigjarige leeftijd nog derde was geworden in de Zesdaagse van Rotterdam, gekoppeld aan zijn veel jongere neef Yoeri Havik.
Ik meen dat hij nu als ploegleider van Boels-Dolmans actief is in het vrouwenpeloton. Hij begrijpt de vrouwelijke rensters als geen ander, want hij vormt al heel lang een paar met Corinne Dorland, die ook een goede wielrenster was nadat ze tien keer wereldkampioen was geworden in het fietscrossen.

25-06-2018