Danilo NAPOLITANO

Geboortedatum: 31 januari 1981
Geboorteland: Italië

Deze geboren Siciliaan wordt vandaag 36 jaar en als hij niet stiekem is gestopt dan is hij net aan zijn negentiende seizoen als beroepsrenner begonnen.
Als zijn contract is verlengd dan rijdt Danilo Napolitano nog een jaartje bij de Belgische ploeg Wanty Groupe Gobert. Voor die formatie was hij de afgelopen drie jaar al actief.
Danilo is een echte wegsprinter, maar niet van de kwaliteit van mannen als Cavendish, Greipel en Kittel. Ook het grote werk is niet echt aan hem besteed, hoewel hij ooit een rit won in de Giro d’Italia.
Hij is meer een echte mooi-weer-renner en dan het liefst in eendagswedstrijden en kleine etappekoersen. Ik zag hem eens aan de start staan van de Ronde van het Groene Hart en die heeft hij toen niet uitgereden.
Veel te koud zo in maart in ons kikkerlandje Toen de slag viel zat hij al kleumend in de bezemwagen. De weidse polders en de striemende wind waren niks voor hem.
Zijn verschijning straalt snelheid uit met dat gedrongen lijf en die dikke poten waarmee hij in volle snelheid zijn fiets dreigt te vermorzelen.
Denk de rennerskleren even weg en kleedt hem in een breedgeschouderd scheerwollen zwart ordi-kostuum met een dikke witte krijtstreep en Danilo kan zo als Maffioso in een B-film.
Luidruchtig in een restaurant spaghetti en ossobugo vretend, boeren en winden latend en het bedienend personeel de stuipen op het lijf jagend door af en toe even dreigend over de verdikking onder zijn rechter rever te strijken.
Maffia-boeven zijn de enige criminelen die er per definitie ook als boeven uitzien en waarom zou je dan je roeping niet volgen, als je ook nog eens in die brandhaard geboren bent.
Maar ik ga er van uit dat hij ook dit komende seizoen nog fietst, al zal hij vandaag misschien even stil staan bij zijn 36ste geboortedag. Auguri di buon natale, Danilo!

31-01-2017