Daniele BENNATI

Geboortedatum: 24 september 1980
Geboorteland: Italië

Daniele Bennati is een van de circa tachtig renners die etappes heeft gewonnen in alle van de drie grote ronden. Dat het er zoveel zijn wist ik ook niet, maar dat heb ik onlangs ergens gehoord of gelezen.
Uiteraard staat Eddy Merckx in dat klassement bovenaan, dus zal het wel een Belgisch medium zijn die dat weetje heeft verspreid, want dat de grootste wielrenner aller tijden een Belg is, willen ze nog steeds graag weten.
Bennati won vier ritten in de Ronde van Spanje, drie in die van Italië en twee in de Tour de France. Verder won hij ritten in bijna alle etappekoersen waarin hij van start is gegaan.
Hij is een rappe jongen, die echter niet in die discipline de klasse heeft van Cavendish, Farrar, Petacchi of McEwen met wie hij in zijn lange carrière te maken heeft gehad.
Hij behaalde de meeste van zijn overwinningen in de drie grote ronden dan ook in het tweede deel van de ronde, als de topsprinters hun ritje(s) binnen hadden en het peloton wat meer relaxt koerst.
Dan was Bennati levensgevaarlijk, zoals hij in 2007 nog eens op de Champs Elysées liet zien. Hoewel hij nog steeds koerst en dit jaar de Giro en de Tour reed, is hij de laatste jaren haast niet meer aan winnen toegekomen.
Hij is nu vooral een ijverige en betrouwbare helper. Vanaf 2013 in de ploeg van Tinkoff en dit jaar bij Team Movistar. Hij sprint allang niet meer mee voor een ritzege, maar is in iedere etappe viiral druk bezig om zijn kopmannen te dienen.
Behalve sprinten kon Bennati ook goed tijdrijden, maar als de bergen opdoemen geeft de Toscaan niet thuis. In de bergen laat hij zich bij voorkeur met de bus vervoeren, maar als het weer vlak is dan zie je hem vaak voorin de hoofdmacht, waar hij met slimme oogjes de kansen inschat.
Hij rijdt op zijn oude dag nog steeds in een topploeg en dat zegt veel over zijn presteren. Hij is nog steeds van grote waarde voor de ploeg met kopmannen als Nairo Quintana en Alejandro Valverde.
Daniele Bennati viert vandaag zijn 37ste verjaardag.

24-09-2017