Daniel VANRYCKEGHEM

Geboortedatum: 29 mei 1945
Geboorteland: België
Overleden op: † 26.05.2008

De Belgische wielrenner Daniel Vanryckeghem was tussen 1966 en 1973 een sterke beroepsrenner. De Meulebekenaar fietste in die jaren onder andere in het gele shirt van Dr.Mann een mooie erelijst bij elkaar.
Hij behaalde overwinningen in Dwars door Vlaanderen (2x); Kuurne-Brussel-Kuurne; Rund um den Henninger Turm; de E3 Prijs Harelbeke; Brussel-Ingooigem en etappes in de Tour de France (2), de Ronde van Zwitserland (3), de Ronde van Catalonië (3) en de Dauphiné Libéré.
Als je tegenwoordig zo’n erelijst hebt, dan behoor je tot de vedetten van het peloton, maar Van Ryckeghem was in zijn tijd een bescheiden prof die in de Tour van 1968 niet alleen twee ritten won, maar er ook alles aan deed om zijn kopman Herman Vanspringel aan de Tourzege te helpen.
Dat dit uiteindelijk niet is gelukt en de brave Herman de zege aan onze Jan Janssen moest laten, lag zeker niet aan Vanryckeghem.
Na zijn wielerloopbaan is er niet veel meer van de man vernomen tot zijn naam op maandag 26 mei 2008 door de persbureaus werd verspreid als zijnde overleden op 62-jarige leeftijd.
Er stond ook bij dat hij zelf een einde aan zijn leven had gemaakt, maar waarom was lang onduidelijk. Tot bekend werd dat hij de dood van zijn zoon niet had kunnen verwerken en de uiterste consequentie had gevolgd.
Suïcide is het ultieme paardenmiddel als een mens er geen gat meer in ziet. Ik kan me er niets bij voorstellen, want hoe groot verdriet ook kan zijn er is altijd een reden om door te leven.
Dat zegt het verstand, maar het gevoel kan bij sommige mensen veel sterker zijn en dan kom je niet ver met woorden van troost en aanmoediging.
Daniel Vanryckeghem overleed op 26 mei 2008, drie dagen voor zijn 63ste verjaardag.

29-05-2018