Daniel MORELON

Geboortedatum: 24 juli 1944
Geboorteland: Frankrijk

Over de hypocrisie van de Fransen heb ik op de slogblog al vaker geschreven. Meestal in verband met doping. Maar ook op ander terrein kunnen de Franzosen er wat van.
In de jaren zestig en zeventig wonden ze zich vaak op over de vele medailles en regenboogtruien bij Olympische Spelen en wereldkampioenschappen behaald door de staatsamateurs uit de Sowjet Unie en de Oostbloklanden.
Pure profs, die door de staat betaald, voor honderd procent met hun sport bezig konden zijn, maar toch amateur waren. De deur naar de Tour de France bleef voor dat soort valsspelers verontwaardigd gesloten en pas in 1983 ontvingen de wielerbonden in die landen een uitnodiging.
De hypocrisie van de Fransen zat daarin dat ze zelf in die tijd ook twee staatsamateurs hadden. Daniel Morelon en Pierre Trentin bleven jarenlang amateur en waar ze van leefden, Joost mag het weten.
Ze waren onder leiding van de befaamde baancoach Louis ‘Toto’ Gerardin in ieder geval fulltime met hun sport bezig. Het heeft het sportieve aanzien van Frankrijk geen windeieren gelegd.
Zo werd Morelon dertien keer sprintkampioen van Frankrijk en won de in Bourg-en-Bresse geboren atleet drie gouden, één zilveren en één bronzen medaille bij de Olympische Spelen.
Bij het WK werd hij zeven keer wereldkampioen op de sprint en één keer op de tandem met zijn maatje Trentin met wie hij ook één van zijn gouden plakken behaalde. Ook won Morelon vele Grote Prijzen.
In 1978 stopte hij er mee, maar in 1980 was hij opeens weer terug. Als beroepsrenner werd hij Europees kampioen sprint en kampioen van Frankrijk, maar bij het WK moest hij het afleggen tegen twee Japanners. Een van die in de Keirin groot geworden Japanners was Koichi Nakano die tien keer wereldkampioen sprint bij de profs is geweest.
Kort daarna werd Morelon baancoach in dienst van de Franse wielerbond en langs de baan zette hij de successenreeks die hij op de baan had behaald, gewoon door.
Onder zijn leiding behaalden zijn pupillen vele gouden medailles bij diverse spelen en nog veel meer wereldtitels. Het zou best kunnen dat hij nog steeds baancoach in functie is, hoewel hij de pensioengerechtigde leeftijd al lang heeft bereikt.
Bij leven en welzijn wordt Daniel Morelon vandaag 73 jaar.

24-07-2017