Daniel MARTIN

Geboortedatum: 20 augustus 1986
Geboorteland: Ierland

Stephen Roche, de Ierse wielrenner die in 1987 de drieklapper maakte door eerst de Giro, vervolgens de Tour en tenslotte het WK te winnen, is de vader van Nicholas Roche. Dat is bekend.
Minder bekend is dat Stephen een zuster heeft die Maria heet en die met een wielrenner trouwde. Dat was Neil Martin. Neil en Maria kregen een zoon en die noemden ze Daniel. Die werd ook wielrenner en een heel goede.
Danny werd geboren in de Engelse stad Birmingham en met zoveel wielergenen in de familie was de stap naar de koers een zeer logische. Hij groeide op in Engeland en stond lang voor de keus om óf als Brit óf als Ier door het leven te gaan.
Bij de junioren dong hij nog mee naar de nationale wegtitel van Groot-Brittannië. Hij won zelfs door Andrew Hill en Ian Stannard in de laatste meters te kloppen, maar koos daarna voor het geboorteland van zijn ouders.
Met een proflicentie op zak vertrok hij naar Marseille, waar hij lid werd van Vélo Club La Pomme Marseille wat tevens een bekende continentalploeg is, waar hij in werd opgenomen. Daar kwam hij onder de hoede van ploegleider Karl Zoetemelk, de zoon van Joop.
Bij die ploeg viel hij al snel op, want Danny Martin is een doldrieste aanvaller. In een afschuwelijke stijl vliegt hij er keer op keer in en met de taaiheid van een reptiel behaalde hij menige overwinning. Hij is van alle markten thuis, want hij is zowel sterk op het vlakke als in de bergen, zijn tijdrit is niet de slechtste en bij een aankomst met een kleine groep is hij niet kansloos.
Zijn prestaties en uitslagen vielen op en met een stageplaats bij de Amerikaanse ploeg Garmin Slipstream stapte hij in 2007 de WorldTour binnen, wat toen nog ProTour heette. Er volgde een mooie carrière met overwinningen in de Tours des Pays de Savoie, de Route du Sud, de Ronde van Polen en de Ronde van Catalonië, allemaal etappekoersen.
Maar ook in het eendagswerk werd Danny iemand om rekening mee te houden. Zo won hij onder meer de Ronde van Toscane en topklassiekers als Luik-Bastenaken-Luis en de Ronde van Lombardije. Voor het grote rondewerk lijkt hij iets te kort te komen voor een podiumplaats, maar het zou niemand verbazen als hij dat nog een keer voor elkaar krijgt.
Hij heeft inmiddels twee keer de Giro gereden, zes keer de Tour en vijf keer de Vuelta. In de Tour eindigde hij drie keer bij de beste tien met een zesde plaats in 2017 als beste prestatie. In de Vuelta van 2014 werd hij zevende.
Na negen jaar voor de ploegen van Jonathan Vaughters te hebben gereden stapte hij in 2016 over naar Quick-Step. Bij dietypische vriendenploeg van 'allen voor één en één voor ons allen', kwam hij minder uit de verf, want Danny Martin is een echt winnaarstype, die niet zo opofferingsgezind is als in die ploeg van iedereen wordt verwacht.
Als hij een gaatje ziet vliegt hij erin en zijn z’n gedachten maar bij één ding: winnen. Dat hij vaak sneuvelt voor de drempel van succes, deert hem niet want de volgende dag gaat hij weer. Net zo lang tot het een keer lukt.
Met die mentaliteit won hij dit jaar weer eens een etappe in de Tour de France, nadat we hem vele keren hebben zien aanvallen. Wat dat betreft is hij bij de ploeg van de Emiraten veel meer op zijn plek, want daar is hij de onbetwiste kopman. Zijn zwaarbevochten achtste plaats wordt dan ook voor een groot succes voor de ploeg beschouwd.
Danny viert vandaag zijn 32ste verjaardag en dat betekent dat we nog wel een aantal jaren van deze aanvaller pur sang kunnen genieten, want aanvallers zijn het zout in de pap van de wielersport.

20-08-2018