Daan HOLST

Geboortedatum: 16 februari 1945
Geboorteland: België
Overleden op: † 25.11.2014

Daan Holst was als amateur een goede wielrenner die alleszins redelijke prestaties leverde in de Tour de l’Avenir van 1967.
Hij behoorde toen tot de selectie van bondscoach Joop Middelink en die nam de rasechte Mokummer mee naar de pre-olympische spelen in Mexico. Daar reed hij noodgedwongen rond met een gipsen manchet aan de arm vanwege een scheurtje in de pols.
Behalve die goede Tour de l’Avenir kwam hij daardoor in 1967 niet echt aan de bak, maar in het jaar daarna won hij de Ronde van Midden-Nederland.
Een gerenommeerde amateurklassieker en omdat hij ook al eens de Kersenronde in Mierlo had gewonnen was het voor Daan aanleiding om het bij de profs te proberen. Net als zoveel van zijn generatiegenoten zou hij daar niet slagen.
Hij was negen jaar beroepsrenner en bleef al die jaren zonder overwinningen. Wel veroverde hij het hart van een Belgisch meisje en trouwde met haar.
De rasechte Amsterdammer ging in België wonen en reed gedurende een reeks van jaren vele kermiskoersen. Hij bouwde in België een nieuw bestaan op. Op 1 augustus 1976 kreeg hij zelfs een Belgisch paspoort.
Hij opende een café in zijn woonplaats en stond vele jaren achter de tap. Hij was een spraakzame gezellige gastheer en zijn uitspraak werd na verloop van tijd dan ook zeer Vlaams.
De roots uit Mokum waren echter niet verdwenen. Ieder jaar in oktober trok hij met veel plezier naar zijn geboortestad om er een paar avonden de zesdaagse bij te wonen.
Daan Holst overleed vandaag precies twee jaar geleden aan kanker. Hij is 69 jaar geworden.

25-11-2016