Cyrille GUIMARD

Geboortedatum: 20 januari 1947
Geboorteland: Nederland

Cyrille Guimard was in het begin van de jaren zeventig een sterk en strijdbaar renner, die zijn gebrek aan klasse compenseerde met een surplus aan aanvalslust. AANVALLUH!!! was zijn parool.
Hij was een renner met een sterk eindschot die in de Tour de France van 1972 maar even vier etappes won. Hij had de groene trui stevig in bezit en oogstte bijna dagelijks waardering van de grote Eddy Merckx.
Hij stond tweede in het klassement, maar De Kannibaal wist dat de man uit Nantes geen echte bedreiging voor hem zou zijn, als het op klimmen en tijdrijden zou aankomen.
Zo ver is het ook niet gekomen, want Guimard had te veel van zichzelf gevergd. Hij was veel te veel tekeergegaan op een te grote versnelling en met een ernstige knieblessure moest hij huilend opgeven.
Het is daarna niet veel meer met hem geworden, zeker niet nadat hij voor de derde keer op het gebruik van doping was betrapt. Nog voor zijn dertigste hield hij het voor gezien. Hij werd ploegleider en er is zelden een sportdirecteur geweest met zoveel succes.
Tussen 1976 en 1984 kwam hij zeven keer met de Tourwinnaar in Parijs. Een maal met Van Impe, vier maal met Hinault en twee maal met Fignon.
Hoewel je over het aandeel van een ploegleider in dat soort overwinningen van mening kunt verschillen, is het toch knap wat hij heeft gepresteerd.
Hij bleef nog jaren als sportdirecteur bij het wielrennen betrokken, maar grote successen waren er niet meer bij. Zijn laatste werkgever was Cofidis, een ploeg die nog steeds bestaat, maar niet meer met Guimard in de ploegleiderswagen.
Tot 2015 was de held van 1972 nog actief als ploegleider. Het laatst bij de wielervereniging Robaix-Lille Metropôle. Hij werkt nu nog alleen als wielercommentator bij een commercieel radiostation.
Cyrille Guimard viert vandaag zijn zeventigste verjaardag.

20-01-2017