Cyril PEACOCK

Geboortedatum: 7 februari 1928
Geboorteland: Groot Brittannië
Overleden op: † 31.12.1992

Het kleine broertje van Captain Peacock, floormanager at Grace Brothers, behoorde in het begin van de jaren vijftig internationaal tot de beste amateursprinters. In 1954 was hij in die categorie zelfs de beste van de wereld.
Hij versloeg toen in West-Duitsland de Australiër John Tressider en de Fransman Roger Gaignard. Bij de profs werd zijn landgenoot Reginald Harris voor de vierde keer wereldkampioen en de Britten concludeerden dat Peacock zijn opvolger zou worden.
Zowel Harris als Peacock behaalden hun successen op een fiets van Raleigh, lang voordat Peter Post met Raleigh als sponsor geschiedenis zou schrijven. Tussen die twee periodes timmerde het merk alleen in Groot-Brittannië aan de weg en hoofdzakelijk op de baan.
Peacock is niet de opvolger van Harris geworden, want het is bij die ene titel hgebleven. Eigenlijk had hij de regenboogtrui al in 1952 verdiend. In de kwartfinale van het sprinttoernooi versloeg hij toen de Italiaan Enzo Sacchi. Die wist echter via een herkansingsrit toch de halve finale te bereiken.
Daarin stuitte hij wederom op Peacock, die hem andermaal het nakijken gaf. De Brit zat daarmee in de finale en de wijze waarop hij die had bereikt was voor de kenners aanleiding hem tot favoriet voor de wereldtitel te bestempelen.
Maar weer mocht Sacchi via een herkansing het toernooi voortzetten en hij bereikte eveneens de finale. De derde finalist was ook een Italiaan. Dat was Mario Morettini en de twee landgenoten wisten wel hoe ze dat varkentje moesten wassen.
Nadat de drie tergend langzaam de eerste twee rondjes hadden afgelegd, demarreerde Sacchi. Peacock reageerde en haalde de Italiaan terug. Op dat moment knalde Morettini er overheen en wederom moest Peacock alles uit de kast halen.
Toen hij op honderd meter voor de finish meende gewonnen te hebben, kwam Sacchi er nog eens gelanceerd langs en die werd wereldkampioen en niet Peacock.
Zelfs de tweede plaats werd hem niet gegund, want Morettini had nog wat over. Zo werd de beoogde opvolger van Sir Reginald slechts derde in het toernooi dat hij had moeten winnen.
In datzelfde jaar 1952 miste hij op een haar na ook nog een medaille op de Olympische Spelen van Helsinki. Een beetje schjemielig voor een man met de naam van een trotse pauw.
Er is na 1954 dan ook niet veel meer van de wielrenner Cyril Francis Peacock vernomen. Hij overleed op oudejaarsdag 1992 op de leeftijd van 84 jaar.

07--02-2018