Cyril DESSEL

Geboortedatum: 29 november 1974
Geboorteland: Frankrijk

Helemaal onbekend was Cyril Dessel niet toen hij na de tiende etappe van de Tour de France 2006 in het geel werd gehesen, want de Fransman was al aan zijn achtste profseizoen bezig. Hij was daarin niet echt opgevallen.
Hij kon aardig klimmen en hij maakte op die 12e juli deel uit van een grote kopgroep op weg naar Pau. De Tourdirectie had in die rit een col van de buitencategorie opgenomen en daar kwam het gros van de kopgroep in grote nood.
Twee goede klimmers zagen hun kans schoon en lieten de rest achter. Het waren Dessel en de Spanjaard Juan-Miguel Mercado. Dessel van de AG2R-ploeg en Mercado van het ProContinental-team Agritubel dat met een wildcard het Tourcircus was binnengeslopen.
De twee werkten goed samen, want ze hadden direct een akkoord gesloten. Mercado de ritzege en Dessel de gele trui. Zo hielden ze de eenzame achtervolger Landaluze van zich af en Frankrijk had een nieuwe held.
Het sprookje duurde één dag, want op 13 juli volgde de rit van Tarbes naar Val d’Aran, waarin het Rabobank-collectief Menchov-Boogerd-Rasmussen het initiatief nam en Dessel maar liefst 4 minuut en 45 seconden moest toegeven.
De manier waarop hij die dag zijn trui verdedigde, verdiende alom respect. Net als landgenoot Thomas Voeckler een paar jaar daarvoor moest hij steeds weer lossen als er versneld werd, maar hij kwam ook steeds weer terug.
Toen de rookwolken waren opgetrokken stond hij tweede in het klassement op slechts acht seconden van de nieuwe leider Floyd Landis. Hij zakte in de dagen daarna naar de derde, de vierde en de zevende plaats en op die stek stond hij nog toen de karavaan moegestreden op de Champs Elysées arriveerde.
Als beste Fransman, een kleine minuut voor Christophe Moreau. Hij zou geen topper meer worden, de toen 32-jarige Fransman uit de buurt van Saint Étienne, hoewel hij in de Tour van 2008 nog een bergetappe zou winnen.
Hij had met die prestaties echter zoveel eer ingelegd dat hij in zijn verdere rennerscarrière kon rekenen op de onvoorwaardelijke sympathie van het Franse volk.
Zo gaat dat in la Douce Françe. Eens een held, altijd een held. Cyril Dessel wordt vandaag 44 jaar.

29-11-2018