Corine DORLAND

Geboortedatum: 30 juni 1973
Geboorteland: Nederland

Ze was nog maar zeven jaar toen ze met haar ouders meemocht om naar haar oudere broer te gaan kijken die aan fietscross deed. Ze werd er direct door gegrepen. Nog datzelfde jaar debuteerde Corinne Dorland als lid van de Apeldoornse wielervereniging De Adelaar in de prilste jeugdcategorie voor meisjes. Vijftien later stopte ze er mee. Ze was er op uitgekeken.
Begrijpelijk, want ze had maar liefst tien regenboogtruien in de kast hangen met steeds oplopende maten. Zeven daarvan werden behaald in de jeugdcategorieën en drie bij de vrouwen boven de achttien jaar.
Die laatste prestaties hebben haar een terechte plaats bezorgd in de heldengalerij van dit boek.
De BMX-fietsen die voor het fietscrossen worden gebruikt worden door niet-ingewijden nog wel eens voor mountainbikes aangezien.
Er zijn echter wezenlijke verschillen. De BMX-fiets heeft veel kleinere wielen dan de mountainbike en de geometriek van het frame is geheel ontworpen om de explosiviteit van de sport te bevorderen.
En explosief is het, want wie wil winnen moet bij de start als het ware ontploffen om dan in minder dan een minuut een traject af te leggen vol met hindernissen als zandheuvels, kombochten en table-tops.
Net als in het formule 1-racen wordt de start gegeven met een soort verkeerslicht en als dat op groen springt volgt die enorme explosie die in de wielersport alleen te vergelijken is met de aanzet van een baansprinter als die in luttele seconden vanuit vrijwel stilstand een snelheid van meer dan zestig kilometer per uur bereikt. Dat is zo`n inspanning dat daarna de verzuring direct intreedt.
In die discipline was Corinne jarenlang een topper en haar bijnaam 'Queen of BMX' is dan ook volkomen terecht. Toch nam zij negen jaar geleden afscheid van die fascinerende explosiesport om op twee duursporten over te schakelen: het mountainbiken in de zomer en het veldrijden in de winter.
In die disciplines behoort ze al jaren tot de besten van ons land en ze kan zich internationaal ook heel goed staande houden. Sinds vier jaar is ze professional, nadat ze als afgestudeerd administratief accountant enkele jaren werkervaring heeft opgedaan bij een administratiekantoor en een logistiek dienstverleningsbedrijf.
Haar tien wereldtitels hebben van haar geen bekende Nederlandse gemaakt, want de pers is nauwelijks in het fietscrossen geïnteresseerd. Dat is jammer want het ziet er net zo spectaculair uit als motorcrossen alleen ontbreekt het geluid van de motoren.
Toch is Corinne Dorland landelijk bekend geworden. Ze is door moeder natuur niet alleen bedeeld met veel talent voor de wielersport, maar ook uiterlijk mag ze er zijn. Dat is de directie van het blad Sportweek niet ontgaan en zo werd Corine enkele jaren geleden met nog andere sporters en sportsters gevraagd om voor een reclamecampagne uit de kleren te gaan.
Het resultaat is een prachtige artistiek verantwoorde naaktfoto van onze tienvoudige wereldkampioene met haar mountainbike. De foto die veel onthuld en toch nog iets te raden laat, heeft haar naam bekender gemaakt dat haar wereldtitels. En dat is eigenlijk a bloody shame, hoe mooi de foto ook is.

Uit Wielerhelden van Oranje 2003

30-06-2016