Cora WESTLAND

Geboortedatum: 28 oktober 1962
Geboorteland: Nederland

Cora Westland werd wielrenster omdat ze zo'n slechte conditie had. Haar toenmalige partner had een racefiets en op een mooie dag ging ze op die fiets van haar woonplaats Amstelveen naar haar ouders in Bussum.
Dat is hooguit dertig kilometer, maar ze kon die afstand niet aan. Dat was haar eer te na en voor ze het wist was ze lid van een wielerclub. Ze ging aan open wedstrijden meedoen en ze reed direct prijs.
Tijdens haar studie liep ze stage in Amersfoort en daar kwam ze Monique Knol tegen. Door haar kwam ze in de ploeg van Elro Snacks, waar Monique kopvrouw van was.
Het werd haar taak uitlopers terug te halen, zodat Monique in de sprint kon winnen. In het kielzog van Knol kwam ze in de nationale selectie.
Na een reeks buitenlandse wedstrijden werd ze in 1988 aangewezen voor de Olympische wegwedstrijd in Seoul. Ook hier offerde ze zich helemaal op voor Monique Knol, die de gouden plak behaalde.
In 1989 werd Piet Hoekstra bondscoach en hij haalde de jonge Leontien van Moorsel bij de selectie. Er ontstond een andere sfeer. Monique Knol was weliswaar de meest gelauwerde van de groep, maar Hoekstra wilde ook prijzen winnen op parkoersen waar voor Knol weinig eer was te behalen.
De talenten van Van Moorsel waren veelzijdiger en zo veranderden de verhoudingen. Ook Cora kreeg een andere taak, waarbij Hoekstra gebruik maakte van haar talenten als tijdrijdster.
Met Monique Knol, Monique de Bruin en Hennie Top vormde ze dat jaar de tijdritploeg voor het WK. Ze werden vierde, slechts één seconde verwijderd van het erepodium.
De teleurstelling was groot en Hoekstra besloot zich volledig op de ploegentijdrit van het jaar daarop te concentreren. Hij handhaafde Knol en Westland en met Astrid Schop en Leontien van Moorsel (foto 2) erbij werd dat doel inderdaad bereikt.
De daarop volgende periode stond in het teken van afvallen en honger lijden, maar daar deed Cora niet aan mee. "Ik werd er een beetje verdrietig van. Het ergste was dat Piet er in de pers de schuld van kreeg, terwijl ie alles heeft gedaan om het bespreekbaar te maken. Hij haalde zelfs een diëtiste bij de ploeg.”
Het jaar daarna concentreerde Hoekstra zich op de individuele successen van zijn meiden en dat was voor Cora het sein dat zij haar langste tijd bij de selectie had gehad. Ze had gewoon de bouw niet om over de cols te dansen.
Wel werd ze in 1991 met Knol, Schop en De Bruin nog tweede bij de WK ploegentijdrit, maar daarna was het voor haar afgelopen. Ze was inmiddels 29 jaar en ze koos voor een maatschappelijke carriere.
Ze leidt nu een druk leven met haar gezin en haar werk. Ze is ergotherapeute en dat betekent dat ze gehandicapte mensen helpt bij het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden om zelfstandiger in het leven te kunnen staan.
Samen met Nelly Voogt begeleidt ze een groep vrouwenwielrensters in competitieverband. Cora doet altijd fanatiek mee, waardoor een afstand van dertig kilometer haar voorlopig geen problemen zal opleveren.

Uit Wielerhelden van Oranje 2003

28-10-2016