Cor SCHUURING

Geboortedatum: 30 maart 1942
Geboorteland: Nederland

Cor Schuuring was in het begin van de jaren zestig een goede amateurrenner. Hij was in 1962 kampioen van Nederland op de weg, won twee jaar later Olympia’s Tour en behaalde in hetzelfde jaar een bronzen medaille bij de Olympische Spelen van Tokyo.
Hij behaalde die plak op het onderdeel 4 kilometer ploegachtervolging op de baan met drie andere Amsterdammers. Dat waren Jaap Oudkerk, Gerard Koel en Henk Cornelisse alle vier gepokt en gemazeld op de betonnen piste van het Olympisch Stadion.
Hij kreeg dan ook gelijk een contract aangeboden bij de Franse ploeg van brouwerij Pelforth. Daar was Jan Janssen kopman en waar de Tourwinnaar van 1968 nog steeds vol lof is over de jaren bij Pelforth, daar kon Cor er zijn draai niet vinden.
Hij kreeg er nauwelijks kansen en al na een jaar kon hij vertrekken. Hij kreeg een plaatsje in de ploeg van Caballero en reed vier jaar in de ploeg van de sigarettenfabriek uit Scheveningen.
Met tien overwinningen op zijn erelijst nam hij in 1969 afscheid om in 1971 weer bij de amateurs te gaan rijden. Hij was het niet verleerd en met 28 zeges nam hij in 1973 opnieuw afscheid, maar nu definitief.
Hij is in het wielerwereldje niet in de vergetelheid geraakt want hij is nog steeds een bekend figuur op de vele feestjes waar hij vanwege zijn humor steevast het middelpunt is. Met Cor kun je lachen, weet iedereen.
Na zijn wielercarrière begon hij in Amsterdam een aannemersbedrijf en sinds hij zichzelf heeft gepensioneerd zit hij met zijn vrouw in zijn geboortestad en als de zon maar een beetje gaat schijnen verdwijnt hij naar zijn tweede onderkomen in Noord-Holland.
Cor is ook zeer actief op facebook en het is wekelijks smullen van zijn met veel humor gekruide verhalen met altijd vele likes en reacties. Zo weten we wat hem raakt en overkomt en hoe hij tegen dingen aankijkt.
Ook de regelmatige ontmoetingen met zijn gabbers van vroeger mogen we volgen, als ze met de vrouwen erbij bij elkaar komen bij een van de vijf. Jaap Kersten, Huub Zilverberg, Cees van Espen, Bart van der Ven en Cor.
Zo lezen we van keer tot keer hoe het met deze mannen gaat en hoe het met de gezondheid is. De een is krakkemikkiger dan de ander, maar wat vooral opvalt dat er veel gelachen wordt. Meestal om Cor natuurlijk, ook al wordt hij vandaag 76 jaar. Van harte jongen!

30-03-2018