Cor de BEST

Geboortedatum: 2 juli 1918
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 27.01.2006

Cor de Best kennen we vooral als stayer, die in de jaren vijftig de pech had dat er in Nederland twee concurrenten waren die hem meestal overtroefden en er internationaal heel veel goede stayers waren.
"Hij was wat te lang, waardoor hij niet voldoende goed achter die gangmaker kon kruipen", vertelde Jan Pronk me eens, in die jaren negen keer Nederlands kampioen achter grote motoren.
Hoe het ook zij tussen 1948 en 1953 was de Haarlemmer achter de grote motor een geduchte tegenstander van Pronk. Vijf keer derde achter Pronk en Kees Bakker en één keer zelf kampioen van Nederland.
Dat was in 1953 het jaar dat hij zijn stadgenoot Cor Bijster en Bakker aftroefde. Bij de wereldkampioenschappen bereikte hij in die jaren twee keer de finale, maar nooit stond hij op het podium.
In 1950 was hij zesde en in 1948 vierde, net naast het ereschavot. De Best begon eind jaren dertig met wielrennen en legde zich aanvankelijk toe op wegkoersen. In 1939 behaalde hij in die discipline vijf zeges en in 1941 werd hij in het Nederlands kampioenschap tweede bij de amateurs.
Een jaar later stapte hij over naar de klasse van de onafhankelijken, waarbij je zowel bij de amateurs als bij de beroepsrenners kon starten. Een populaire categorie in die tijd, want er was zelfs een wegkampioenschap voor onafhankelijken.
De Best werd in die categorie in 1942 kampioen van Nederland. Dat was hetzelfde jaar dat hij werd uitgeroepen tot Koning van de Nederlandse wegkoersen en derde werd in het Nederlands kampioenschap sprint.
Nadat hij in 1943 nog een tweede plaats had behaald in het NK vijftig kilometer op de baan is er in de rest van de oorlog niets meer van hem vernomen. Daar zal wel een verhaal achter zitten, maar dat ken ik niet.
Na de oorlog kwam hij langzaam weer op gang en noteerde pas weer uitslagen toen hij zich in 1948 als stayer ging specialiseren.
Na het behalen van het Nederlands kampioenschap in 1953 werd hij ziek en moest hij zijn wielerloopbaan beëindigen. Het was geen fatale ziekte, want pas in 2006 kwam er een eind aan zijn leven.
Hij had in Haarlem vele jaren een sigarenzaak die De Stayer heette en op latere leeftijd is hij nog naar Eindhoven, de geboorteplaats van zijn vrouw, verhuisd.
Cor de Best was volgens mensen die hem goed gekend hebben een prettig mens, iemand zonder een grote mond die rustig maar gedreven met zijn vak bezig was.
Hij overleed vandaag precies elf jaar geleden op 87-jarige leeftijd.

27-01-2017