Claudio CHIAPPUCCI

Geboortedatum: 28 februari 1963
Geboorteland: Italië

Voor een renner die van moeder natuur niet al te veel talent heeft meegekregen heeft Claudio Chiappucci het behoorlijk ver geschopt. Hij heeft het vooral met werken bereikt, want hij was een trainingsbeest. Wat dat betreft is hij enigszins te vergelijken met Adrie van der Poel, hoewel ze als type renner ver van elkaar verschilden.
Hij werd bij de amateurs kampioen van zijn land en dat leverde een profcontract op bij de Carrera-ploeg. Hij dreigde er als knecht verloren te gaan, maar kopman Stephen Roche ontfermde zich over hem en de Ier bracht hem de tips & tricks bij die hem alsnog op een hoger niveau brachten.
Omdat hij heel aardig kon klimmen, vertrok hij als kopman in de Tour de France van 1990. Hij besloot dat vertrouwen al direct in de eerste etappe te belonen. Het werd een van de merkwaardigste Touropeningen uit de geschiedenis. Vier man liepen meer dan tien minuten uit en, op Frans Maassen na, speelden ze een belangrijke rol in het verloop van de Tour.
Steve Bauer reed dagenlang in het geel om daarna afgelost te worden door Ronan Pensec. Toen het echt omhoog ging meldde Chiappucci zich in het geel en Greg LeMond heeft nog heel wat trucen moeten uithalen om zijn derde Tourzege veilig te stellen.
De naam Chiappucci was gemaakt en na zijn tweede plaats in het eindklassement werd hij in de Tour nog een keer tweede, een keer derde en een keer zesde. Ook won hij in de Franse rondrit twee keer het bergklassement en drie keer in de Giro.
Il Diablo werd hij genoemd en het kleine vrolijke mannetje was uitermate populair bij het publiek. Bij zijn collega’s was hij heel wat minder gezien, omdat hij nogal solistisch en eigenzinnig te werk ging en menigmaal dwars door de slag reed als hem dat zo uitkwam.
Ook zijn wijze van voorbereiden oogstte veel kritiek. Hij had in 1991 zijn zinnen gezet op Milaan-San Remo (video) en dan rij je niet de Catalaanse Week als voorbereiding. Dat is een ijzeren wielerwet, want die korte Spaanse rondrit eindigt pas een dag voor de Primavera. Dat kan niet samengaan, dacht iedere kenner, maar Claudio bewees dat het wel kon.
Hij reed een fraaie palmares bij elkaar en met zijn afscheid in 1999 verloor het profpeloton een van zijn kleurrijkste renners.
Zoals zoveel grote renners van zijn generatie is ook Chiappucci meermalen in verband gebracht met epogebruik. In 1997 heeft hij het zelfs bekend, maar dat later weer ingetrokken om het vervolgens tot op de huidige dag te blijven ontkennen.
Vast staat dat hij gedurende zijn wielercarrière een patiënt was van de omstreden arts Francesco Conconi. Het proces tegen deze medicus heeft vijf jaar geduurd. De uitspraak was dat hij moreel schuldig werd bevonden aan het verstrekken van epo aan 33 sportmensen, waaronder de met name genoemde wielrenners Marco Pantani, Gianni Bugno en Claudio Chiappucci.
De reden waarom er uiteindelijk geen vonnis tegen Conconi kon worden gewezen was dat de meeste aanklachten waren verjaard.

28-02-2016