Christian VANDEVELDE

Geboortedatum: 22 mei 1976
Geboorteland: Verenigde Staten

De Amerikaanse oud-renner Chris Vandevelde is met Vlaamse roots geboren in Lemont in de staat Illinois en hij kwam in 1998 naar Europa met de US Postal-ploeg van Lance Armstrong. Een echte yank met een Nederlandse naam.
Een wielernaam, maar met Johan heeft hij voor zover bekend niets te maken. Wel met John Vandevelde, een oud-profrenner die jarenlang voorzitter was van de Amerikaanse wielerbond. Dat is zijn vader.
Christian is een goede wielrenner die zich het meest onderscheidt in het tijdrijden. Maar de start van zijn carrière was aan de zijde van Armstrong en dat betekende automatisch een knechtenrol.
Hij had daar kennelijk vrede mee, want toen hij in 2004 overstapte naar Liberty Seguros en een jaar later naar CSC ging het ook weer om goed betaalde nederigheid en niet om kopmanschap.
Toch kon Chris wel wat. Hij won in 2006 de Ronde van Luxemburg, in 2007 de Tour of Georgia en weer een jaar later de Tour of California. Hij was geen echte klimmer en in zijn vijf starts in de Tour de France is hij nooit ver gekomen in het klassement.
Wel heeft hij meerdere keren sterk gereden in het hooggebergte en heeft zelfs een overwinning van een bergklassement op zijn naam staan. Dat was echter in de Eneco Tour Benelux en dat deel van de wereld noemen ze in Amerika The low lands.
Chris Vandevelde moest het vooral van het tijdrijden hebben en hij was ook altijd een niet te missen kracht in een ploegentijdrit. Zoals in 2006 in Eindhoven toen hij daar met de CSC-ploeg de ploegentijdrit won.
Met zijn ploeg Slipstream-Chipotle won hij ook eens de proloog van de Ronde van Italië. Omdat hij, toevallig of niet, als eerste de streep passeerde kreeg hij de roze trui.
Een dag later was hij het kleinood al weer kwijt, maar hij kan zich er op beroepen de leiderstrui in een grote ronde te hebben gedragen.
In een interview maakte hij eens melding van zijn verbazing over het krankzinnige gedrag van Hollanders en Duitsers op de flanken van l’Alpe d’Huez.
Vooral de gewoonte om geërecteerde penissen op het wegdek te schilderen, verbaasde hem en hij vroeg zich af waarom die stomdronken gekken dat doen. Het zou volgens hem kunnen dat het de renners de weg naar boven wijst en het een handtekening is.
Chris Vandevelde viert vandaag zijn 42ste verjaardag.

22-05-2018