Christian SEZNEC

Geboortedatum: 19 november 1952
Geboorteland: Frankrijk

Als je zoals de Fransman Christian Seznec een keer als vijfde en een keer als zesde in de Tour de France bent geëindigd, dan verdien je net als Wout en Rini Wagtmans – die beiden hetzelfde presteerden - een plaatsje in de eregalerij van de Burgerlijke Stand.
Seznec, geboren in Brest de havenstad op Kaap Finistere het uiterste puntje van Bretagne, was een goede renner die negen keer in de Tour de France startte en slechts één keer het einde niet haalde.
In 1978 won hij de Alpenetappe Grenoble-Morzine na een solo die hem bijna tien minuten winst opleverde. Hij klom tien plaatsen in het klassement naar de vierde plaats. In de laatste ritten zakte hij nog een plaatsje, maar gezegd dient te worden dat hij niet zijn eigen kans mocht gaan.
Zijn kopman was Joop Zoetemelk en die was dat jaar de grootste rivaal van eindwinnaar Bernard Hinault. In 1979 won Seznec een vlakke etappe en moest hij wederom hand- en spandiensten verrichten voor Zoetemelk.
In 1980 was Joop van de Miko-Mercier ploeg overgegaan naar TI-Raleigh en zo werd het sterke driemanschap van Miko (Nilsson, Martin en Seznec) concurrent in de strijd om het geel. In de eerste Pyreneeënetappe probeerden ze Zoetemelk, die zonder hulp in de kopgroep zat, in de tang te nemen.
Dat deden ze door om de beurt te demarreren. Zoetemelk liet toen Raymond Martin lopen, waarna hij op kop tempo ging rijden, in de wetenschap dat dat de slechtste tijdrijder van de drie was en zo zaten Seznec en Nilsson gevangen in het ploegbelang. Zoetemelk won de Tour en Martin werd derde.
Seznec was een echte rondenrenner die voor het overige geen opvallende dingen heeft gedaan. Hij eindigde nog een keer als 24ste in de Ronde van Italië en een keer als achtste in de Ronde van Spanje en verder pakte hij nog een etappe mee in de Dauphiné Libéré.
Een goede renner, maar vooral een rustige en betrouwbare knecht met een paar mooie uitschieters. Christian Seznec wordt vandaag 66 jaar.

19-11-2018