Chris HOY

Geboortedatum: 23 maart 1976
Geboorteland: Groot Brittannië

Nadat hij bij de drie vorige Olympische Spelen deelnemer was, zal hij er dit jaar in Rio de Janeiro niet bij zijn. Althans niet als deelnemer. Misschien in een andere functie, want jonge renners zullen nog veel van hem kunnen leren. Hij is Sir Christopher Andrew Hoy, een van de succesvolste baanrenners uit de wielergeschiedenis.
Dat mag je wel zeggen van iemand die in zijn carrière elf wereldtitels behaalde en acht gouden Olympische medailles omgehangen kreeg. En ook nog twee gouden plakken bij de in zijn vaderland belangrijke Commonwealth Games.
Zijn prijzenkast moet uitpuilen, want daarnaast won hij nog talloze zilveren en bronzen medailles, bekers, vaantjes, penningen en verder tal van prijzen in nationale kampioenschappen, wereldbekerwedstrijden en noem maar op.
En dan natuurlijk ook nog een aantal eervolle onderscheidingen, waarbij zijn adellijke titel natuurlijk de kroon spant.
Geboren in het Schotse Edinburgh was hij als tiener een echte sportjongen, die aan alles meedeed waarin je de snelste, de slimste, de handigste en vooral de beste kon zijn. Hij deed op hoog niveau aan rugby en roeien, voor hij op de fiets kroop. Hij had een fantastisch atletisch lijf, maar het ging bij hem nooit alleen om brute kracht.
Hij was ook uitermate intelligent en het verstand ging nooit op nul als hij een beginsignaal hoorde of er een startschot klonk. Een uitzondering is natuurlijk de kilometer tijdrit waarin een renner er in iets meer dan een minuut alles wat hij aan kracht bezit, uit moet persen. Zie video.
In zijn beste jaren zag hij er uit als een indrukwekkende spierbundel, maar zijn fysieke kracht kwam er meestal pas aan te pas als dat laatste duwtje moest worden gegeven om de overwinning te behalen.
Met die intelligentie bedreef hij niet alleen sport, maar ook om het aan de universiteit van zijn geboortestad tot doctor in de sportwetenschappen te brengen.
Zijn kennismaking met een wedstrijdfiets was in het fietscrossen, de wielerdiscipline waarin hij zijn eerste successen behaalde. Zijn uiteindelijke bestemming was echter de wielerbaan, waar hij zich ontwikkelde tot een razendsnelle sprinter en tijdrijder.
Sir Chris Hoy wordt vandaag veertig jaar en zijn status, als een van de grootste Britse sportlieden aller tijden, zal er ongetwijfeld voor zorgen dat hij in augustus aanstaande weer tal van interviews zal moeten geven.

23-03-2016