Chris HORNER

Geboortedatum: 23 oktober 1971
Geboorteland: Verenigde Staten

De jarige van vandaag zal voorlopig zijn record wel behouden. Misschien wel tot in lengte van dagen. Er zullen namelijk niet veel renners zijn die op 42-jarige leeftijd of ouder nog een grote ronde op hun naam kunnen schrijven.
Hoewel? De 36-jarige Alejandro Valverde heeft vorige week weer voor drie jaar bijgetekend bij zijn ploeg Movistar. De man een beetje kennende zal hij dat niet doen om de hele dag bidons voor Quintana te gaan halen.
En 39 is nog geen 42, de leeftijd waarop Chris Horner in 2013 de Ronde van Spanje won. Hij moest toen nog wel 42 worden, maar dat was een goede maand later.
Ik had mijn bedenkingen, zoals wel meer wielerliefhebbers. Nooit eerder had Chris Horner op het erepodium van een grote ronde gestaan en dan op die leeftijd er een winnen. Het zijn momenten dat je denkt: dit kan niet.
Maar het kan kennelijk wel, de man is nooit betrapt dus mag je zelfs niet hinten dat er iets niet klopt. De mij onbekende Michel van Winssen was het kennelijk met me eens en stuurde me na afloop van die Vuelta dit gedicht:

Bij veertig begint het leven,
op de grens van jong en oud,
waar de één gaat voor een zeven,
gaat de ander nog voor goud.
Op de Agliru, die verschrikkelijke col
zette hij Nibali in de corner.
Boven lachte hij onder zijn kale bol:
who is hornier than Horner?
Het geheim van kale Chris
is zo helder als de zon.
Weet nooit in welk hotel zijn vrouw is
en maakt dan vanzelf testosteron

Na een kort verblijf in Europa bij Française des Jeux was hij terug in Amerika een viertal jaren lang de meest succesrijke coureur van zijn land, maar zijn resultaten bereikten de Europese pers niet.
Wel de scouts van de Spaanse ploeg Saunier Duval waar hij in 2004 werd ingelijfd. Hij begon het seizoen 2005 met een val in de Tirreno Adriatico, waarbij hij zijn heup brak.
In datzelfde jaar reed hij echter een opvallende Tour de France waarin hij vooral opviel door zijn aanvallende manier van koersen. Voorafgaand daaraan was hij ook op dreef in de Ronde van Zwitserland, waarin hij de koninginnenrit won en vijfde werd in de eindstand.
Bij de Belgische formatie Davitamon-Lotto, was het zijn taak de Australische kopman Cadel Evans zo goed mogelijk bij te staan. Daarmee kwamen zijn eigen ambities op een laag pitje te staan.
Daarom schreef ik in 2006 op de slogblog dat hij die knechtenrol vooral had aangenomen omdat hij toen al 35 jaar was en nog wat geld wilde meepakken. Je kan de plank soms behoorlijk misslaan.
Hij fietst nog steeds, want op 7 augustus jongstleden eindigde hij nog als veertiende in de Ronde van Utah, met mannen net voor hem in het eindklassement als Talansky, Atapuma, Dombrowski en Brajkovic.
Het is niet zo zeer de leeftijd, maar de geestelijke weerbaarheid om het op te brengen iedere dag weer te gaan trainen en je voor te bereiden op de duizend-en-zoveelste koers in je carrière.
Bij iedere renner treedt uiteindelijke verzadiging op, maar kennelijk niet bij Horner. Hij viert vandaag gewoon zijn 45ste verjaardag. Maar niet nadat hij eerst getraind heeft. Leer mij Chris kennen.

23-10-2016