Chris FROOME

Geboortedatum: 20 mei 1985
Geboorteland: Groot Brittannië

We vonden het allemaal maar een rare snuiter toen we hem in 2012 in de Tour bezig zagen als de meesterknecht van Bradley Wiggins, de Tourwinnaar van dat jaar. Die moest de Tour winnen, had de ploegleiding van Sky bevolen en daarom moest de spierwitte Kenyaan zich inhouden en dienstbaar opstellen. Hij viel een paar keer uit zijn rol en werd tot de orde geroepen.
Daarom hield dat vreemde wezen met naalddunne ledematen zich steeds weer in en maakte bergop tempo met een koffiemolentje dat nog meer trapomwentelingen vereiste om vooruit te komen dan we van Armstrong gewend waren.
Froome heette hij, Chris Froome. Een merkwaardig fenomeen. Hij had een enge worm in zijn lijf die hem helemaal leegvrat, lazen we. Daar is hij inmiddels aan geopereerd, maar hij is nog net zo mager.
Froome-Froome heeft anno 2016 al twee Touroverwinningen op zijn naam staan en als we de berichten mogen geloven volgt over twee maanden nummer drie. Het zou zo maar kunnen.
Voor andere koersen heeft hij weinig belangstelling, want behalve in de Tour breekt hij nergens potten. Net als Armstrong spot hij met alle wetmatigheden die sinds Fausto Coppi bij de professionele wielersport horen.
Het schijnt dat Wout Poels door hem is uitverkoren om in de komende Tour de rol te spelen, die hijzelf in 2012 voor Sir Bradley speelde. Wout is verguld, maar ik had liever gezien dat de Limburger zijn eigen mogelijkheden in de strijd kon gooien.
Als hij niks ongelukkigs tegenkomt is Froome wederon favoriet nummer één om de Tour te winnen. Met de hulp van Woutje en die uitgebalanceerde Britse ploeg, waar een geheim aan schijnt te kleven.
Volgens ploegleider Servais Knaven heeft dat geheim een naam: ISO9001. Een systeem voor kwaliteitsborging, waar een organisatie ieder jaar opnieuw voor gecertificeerd moet worden.
Het is in feite een handboek vol procedures hoe er in dagelijkse situaties gehandeld moet worden. Dus als Froome bidons nodig heeft dan staat procedureel vast welke van zijn acht knechten bidons gaat halen.
Hetzelfde als hij moet pissen. Dan moet Jantje hem duwen, of Pietje als het bergop gaat. Klaasje is dan in de buurt voor het geval Froome zichzelf onderpiest om een schoon handdoekje aan te reiken. Henkie is er dan om het na afloop in de wasmand te deponeren.
Zo kan er nooit iets misgaan en aan alles is gedacht, the sky is the limit en zo worden anno 2016 Tours gewonnen.
The Chief Executive van het winning team wordt vandaag 31 jaar.

20-05-2016