Charly GAUL

Geboortedatum: 8 december 1932
Geboorteland: Luxemburg
Overleden op: † 06.12.2005

De wielersport kent kleine kampioenen, grote kampioenen en legendes. Die laatste groep is het geringst in omvang. Ze stammen allemaal uit het tijdperk van voor de uitgebreide TV-reportages.
Daarin kunnen we zelf zien hoe zwaar ze het hebben en hoe goed of minder goed ze zijn. Vroeger waren we afhankelijk van de journalisten die namens ons naar hun verrichtingen mochten kijken.
Omdat ze het ook niet van minuut tot minuut konden zien, soms bijna helemaal niet, werd regelmatig de duim aangesproken om een mooi verhaal uit te zuigen.
Er zal wel iets waar zijn geweest van de verhalen over Charly Gaul, die er op neerkwamen dat hij meer kon dan anderen als het heel slecht weer was.
Pas als het goot van de regen, stormde, onweerde, hagelde en wat nog niet meer aan natuurlijke ellende uit het grijze zwerk neerstriemde, was de kleine Luxemburger in zijn element. Er was natuurlijk wel veel van waar en het was op dat soort dagen dat hij zijn grootste overwinningen behaalde. In de Tour en in de Giro.
Maar overdreven werd er vast ook wel en zo ontstonden mythologische verhalen die generatie na generatie aan elkaar doorverteld werden en er zijn slechts wat bibberige camerabeelden uit journaals om het tegen te spreken.
Maar dat geeft niet, want de legendarische verhalen over Coppi, Bartali, Robic, Koblet, Kübler en Gaul zijn te mooi om ze als overdreven af te doen en ook ik krijg er nooit genoeg van ze te lezen.
Wielerlegendes hebben gemeen dat ze allemaal jong overleden zijn en ga me nu niet vertellen dat Kübler nog leeft en Bartali stokoud is geworden. Ze werden allebei eerzame burgers na hun loopbaan en daarmee stierf de legende.
Gaul heeft het nog jaren weten te rekken door zijn imago van de eenzame zonderling, die door de Luxemburgse wouden trok ver weg van de publiciteit.
De vreemdste verhalen deden over hem de ronde, maar dat was in één klap voorbij toen hij journalist Bennie Ceulen in zijn villa toeliet om te demonstreren dat Charly ook maar een gewone sterveling was.
Op de foto’s bij het interview in een van de eerste jaargangen van Wielerrevue zagen we een mollig mannetje met een buikje en een baardje.
Ik prijs het journalistieke doorzettingsvermogen van Ceulen (ik was hem graag voor geweest), maar op die dag stierf voor mij de legende Charly Gaul, zo’n twintig jaar voordat hij echt het leven liet.
Dat was vandaag precies elf jaar geleden en Charly Gaul was toen op twee dagen na 73 jaar.

06-12-2016