Charles WEGELIUS

Geboortedatum: 26 april 1978
Geboorteland: Groot Brittannië

Zijn vader was een bekende Olympische springruiter met de Finse nationaliteit. Zijn moeder was een Engelse en Charly Wegelius groeide op in het Finse Epsoo. Hij was nog heel jong toen hij wielrenner wilde worden en niets anders.
Zijn moeder bracht hem op zeventienjarige leeftijd met zijn fiets naar Frankrijk waar hij lid werd van een Franse wielervereniging. Daar werd hij opgeleid en zijn talent voor tijdrijden en klimmen ontdekt.
Hij werd winnaar van de amateurversie van de Grand Prix des Nations. Hij beloofde een goede prof te gaan worden toen een ongeluk met een terreinwagen roet in het eten gooide. Hij was ernstig gewond en nadat zijn milt was verwijderd, raadden de artsen hem aan een andere hobby te zoeken.
Maar Charly wilde maar één ding en dat was wielrenner worden. Hij vocht zich terug en na een lange revalidatie begon hij weer te winnen. Dat werd ook van hem verwacht en die druk vond hij niet prettig.
Hij kon er niet goed tegen en op een dag besloot hij dat hij als prof een goede knecht wilde worden. Na een vijfde plaats te hebben behaald bij de Gemenebest Spelen in het tijdrijden, werd hij in 2000 beroepsrenner bij Mapei.
Tot en met 2009 reed hij in Italiaanse dienst, eerst bij Mapei en vervolgens bij De Nardi en Liquigas. Bij de laatste sponsor voelde hij zich zo verwant aan Danilo Di Luca zijn kopman, dat hij bij het WK van 2005 als lid van de Britse ploeg weigerde voor zijn kopman Roger Hammond te rijden, maar Di Luca alle steun gaf.
Het geld dat hij daarvoor van de Italiaan kreeg, moest hij in de vorm van een boete afstaan aan de Britse wielerbond. Na zijn Italiaanse jaren reed hij nog voor het Belgische Silence-Lotto en de Amerikaanse ploeg United Health Care. Daarna stopte hij.
Charly Wegelius heeft als prof nooit een koers gewonnen, maar heeft naar eigen zeggen een dijk van een erelijst. Hij is van mening dat zijn aandeel in de overwinningen van zijn kopmannen zo groot is geweest dat ze ook voor een deel zijn palmares vullen.
Na zijn afscheid werd hij ploegleider bij Cannondale-Drapac. Daar is hij nu de rechterhand van teammanager Jonathan Vaughters en hoofd van het ploegleidersteam. Charly Wegelius viert vandaag zijn 39ste verjaardag.

26-04-2016