Charles RUIKERS

Geboortedatum: 14 maart 1945
Geboorteland: Nederland

In de jaren zestig was de Amsterdammer Charles Ruikers een smaakmaker op de baan van het Olympisch Stadion. Een snelle jongen met witblond haar en een ernstige bril op zijn neus.
Hij was niet alleen snel maar ook handig en hij was een echte baanspecialist. Hij blonk uit op drie onderdelen en wel de sprint, de kilometer tijdrit en met Leijn Loevesijn zat hij op de tandem.
Leijntje met de brute kracht van een buitenboordmotor achterop, terwijl Charles als een behendig stuurman in de wind boorde.
Ze waren goed die twee en wel zo goed dat bondscoach Jan Derksen het verantwoord vond het tweetal voor de Spelen van Tokyo te selecteren. Het feest ging echter niet door omdat Charles kort voor de inscheping ziek werd. Zo moest hij tot zijn verdriet noodgedwongen thuis blijven.
Hij werd een keer kampioen van Nederland op de kilometer tijdrit en bij de sprinters werd hij een keer tweede achter Jan Jansen, de sprintende broer van Harrie en André Jansen. Met de selectie van de KNWU bezocht hij alle uithoeken van de wereld en beleefde een prachtige tijd.
In 1958 zat hij als dertienjarige aspirant al op de koersfiets en elf jaar later zette hij als prof een punt achter zijn carrière. Slechts één sprinttoernooi gunde hij zichzelf als beroepsrenner.
In dat jaar behaalde hij een tweede plaats achter Gerard Koel in het sprinttoernooi en Charles besloot dat het zo mooi was geweest. Hij had een prachtige tijd gehad die hij voor geen prijs had willen missen, maar aan alles komt een eind.
Hij zag geen toekomst voor zichzelf als beroepswielrenner en stapte de horeca in. Met hard werken bouwde hij aan zijn imperium in deze bedrijfstak en op het laatst bezat hij drie restaurants.
Toen hij dezaken goed kon verkopen stuurde hij zichzelf met pensioen. De geboren Amsterdammer woont sindsdien in de Zaanstreek, is een fanatiek tennisser en klimt als het goed weer is nog regelmatig op de racefiets.Charles Ruikers wordt vandaag 72 jaar.

14-03-2017