Charles CRUPELANDT

Geboortedatum: 23 oktober 1886
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 18.02.1955

Ieder jaar weer valt zijn naam in alle commentaarhokjes in het oude stadion van Roubaix als de eerste renners het laatste kasseienstrookje opdraaien die naar de ingang van het stadion leidt.
Dat strookje heet de Espace Charles Crupelandt, een keurig aangelegd straatje klinkers met daartusen meer dan honderd exemplaren waarop de naam van een winnaar van Parijs-Roubaix is gegraveerd. Ieder jaar komt er een bij.
Wie was Charles Crupelandt? Hij was een Franse coureur uit het begin van de twintigste eeuw, die op 23 oktober 1886 in Roubaix werd geboren. Hij won de Hel van het Noorden twee keer. In 1912 en in 1914.
Hij won ook Parijs-Tours en vier etappes in de Tour de France en hij was ook nog eens kampioen van zijn land op de weg. Dus niemand kan zeggen dat het stadsbestuur van de Noord-Franse industriestad een van de eigen zonen wilde eren, want Crupelandt was een goede renner met een mooie erelijst.
Kort na zijn tweede overwinning in Parijs-Roubaix brak de Eerste Wereldoorlog uit en hij werd gemobiliseerd. Hij raakte zwaargewond en kreeg een hoge onderscheiding voor betoonde moed. In 1917 werd hij echter veroordeeld door de krijgsraad, vanwege een onbeduidend voorval.
Het had tot gevolg dat hij na de oorlog geen licentie meer kreeg om als wielrenner de kost te verdienen. Hij vocht die beslissing aan, maar de gerechtelijke stukken, die nodig waren voor een revisie, bleken verdwenen.
Hij raakte ondanks zijn prachtige erelijst in de vergetelheid en De Leeuw van het Noorden, zoals zijn bijnaam luidde, kende een triest einde. Na de Tweede Wereldoorlog was hij helemaal vergeten.
Frankrijk kende nieuwe helden en na zo’n verschrikkelijke oorlog wilde iedereen alleen maar vooruit kijken en wat moet je dan met zo’n oude man die als gevolg van ziekte twee benen miste en vrijwel blind was.
Hij stierf berooid en eenzaam en we zouden hem allang vergeten zijn als er in 1996 niet iemand had bedacht dat de naam van Charles Crupelandt vereeuwigd moest worden. En hoe kun je een held van Parijs-Roubaix beter eren dan een kasseistrook naar hem te vernoemen?
Er werd speciaal voor zijn nagedachtenis een strookje aangelegd vlak voor de ingang van het stadion. Een permanent eerbetoon aan een van de groten uit een ver wielerverleden, die vandaag precies 62 jaar geleden op 69-jarige leeftijd overleed.

18-02-2017