Chantal BLAAK

Geboortedatum: 22 oktober 1989
Geboorteland: Nederland

Ze is vandaag precies dertien dagen geleden met haar ploeg Boels-Dolmans wereldkampioen ploegentijdrit geworden in een race, die gezien de omstandigheden, nooit gereden had mogen worden. Er hadden met die extreme hitte in Qatar doden kunnen vallen.
Blakie, zoals ze in het vrouwenpeloton wordt genoemd, is er goed doorheen gekomen, ook al geleek ze in die zandbak onder de palmen na afloop net als haar ploeggenoten op een uitgeknepen citroen.
Er wordt ook wel eens takkewijf naar haar geroepen als ze zich in een massasprint in het geweld stort. Ze gaat voor niemand opzij en dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Ze trekt zich daar echter niks van aan.
Chantal is een boerendochter uit Zuidland, het dorp op de Zuid-Hollandse eilanden waar ook voormalige wielerkanjers als Arie den Hartog en Martijn Maaskant het levenslicht zagen.
Ze is daar opgegroeid in de wetenschap dat als ze niks anders te doen heeft er op de boerderij dient te worden aangepakt. Dat geldt nog altijd en als ze soms haar ouderlijk huis bezoekt, dan is het al gauw hakjes uit en kaplaarzen aan, want op een boerderij is er altijd wat te doen.
Voor vakantie was in haar jeugd geen tijd en doorgaan en niet zeuren is het motto bij de familie Blaak. In Zuidland reed ze als kind een keer mee met een Dikke Banden Race en ze won. Het leverde haar een gratis lidmaatschap op van een wielervereniging en vanaf dat moment was ze wielrenster.
Van Moorsel was haar idool en toen Leontien bij haar eerste ploeg AA Drink haar ploegleidster was, heeft ze heel wat van de veelvoudige wereldkampioene van weleer opgestoken.
Chantal heeft er haar voordeel mee gedaan, want ze behoorde al op haar 22ste tot de vaderlandse top. In 2009 werd ze Europees kampioene bij de beloften en dat bleek een opmaat voor nog veel meer succes.
Wie uit dit alles de indruk krijgt met een echte sportvrouw te maken te hebben met haar op de tanden, zo eentje die het niet uitmaakt hoe ze er uitziet, heeft het mis, want Chantal is volgens eigen zeggen een echt meisjesmeisje.
Dus net als haar idool Van Moorsel destijds verschijnt ze met make-up en goed verzorgd aan de start en ze komt 's ochtends niet aan het ontbijt als ze niet eerst toilet heeft gemaakt.
Op de vraag wanneer ze zich definitief een topper zou voelen, antwoordde ze eens tegenover een journalist: “Als ik een NK, een WK of een wereldbekerwedstrijd win.” Dat heeft ze waargemaakt, dus mogen we nog het een en ander verwachten.
Ze heeft met die wereldtitel een geweldig seizoen afgesloten. De WorldTour wedstrijden de Ronde van Drenthe en Gent-Wevelgem schreef ze op haar naam en ze droeg de leiderstrui in de Ronde van Vlaanderen, waarin ze uiteindelijk als derde eindigde.
De mooiste individuele zege behaalde ze dit jaar in de Holland Ladies Tour. Het zijn resultaten die het waard zijn om op haar 27ste verjaardag nog eens over te mijmeren. Sweet memories!

22-10-2016