Cees STAM

Geboortedatum: 2 november 1945
Geboorteland: Nederland

"Ik had er gevoel voor. Stayeren doe je op gevoel. Gevoel voor evenwicht en gevoel voor techniek. Die rol draait mee, maar je moet nooit tegen die rol aan rijden. Dat ding geeft weerstand, dus dat moet je niet hebben.
Een millimeter erachter is het beste, want op vijf centimeter afstand zit je al in de wind. Dus op je gevoel moet je steeds het plaatsje zoeken, waar je geen weerstand van de rol hebt en geen wind vangt.
Je kan ook niet naar die rol kijken, want dan zie je die baan onder je door flitsen en daar word je knettergek van. Dat speelt allemaal mee bij snelheden van boven de tachtig kilometer en daarom moet je je heel goed kunnen concentreren.
Je kijkt constant naar de rug van de gangmaker en uit je ooghoeken kun je zo'n driekwart van de baan in de gaten houden. Het is best een moeilijk vak, maar als je er gevoel voor hebt dan gaat het vanzelf."
Cees Stam had er gevoel voor en hij was in de jaren zeventig een topstayer. Hij behaalde in die periode vier wereldtitels en acht nationale titels, zowel bij de amateurs als bij de profs.
Hij verdiende in die tijd goed zijn brood, maar daarvoor moest hij naast het stayeren in de zomer criteriums rijden en `s winters het zesdaagsencircuit in. Agu Sport, een groothandel in Alkmaar met een breed scala producten op fietsgebied was in die tijd zijn privé-sponsor.
In 1974 bereikte hij zijn sportieve hoogtepunt met het winnen van de wereldtitel in Montreal. "Ik was toen superieur en ik wist van tevoren dat niemand me kon kloppen. Een jaar daarvoor was het spannender. Een mooie strijd met Piet de Wit.
Piet ken ik al vanaf het moment dat ik ging fietsen en er is altijd een gezonde rivaliteit tussen ons geweest. Dus toen ik in San Sebastian van hem won, was dat heel bijzonder."
In 1979 stopte hij. Hij werkte toen al bij Agu als specialist voor het Shimano-programma. Als renner had hij altijd een buitengewone belangstelling voor wielerkleding. Het moest lekker zitten en er goed uitzien.
Het werd een hobby om overal waar hij kwam mooie kleding op de kop te tikken. Bij Agu kreeg hij alle gelegenheid om zich in die hobby uit te leven en het bedrijf voert nu, dankzij hem, een uitgebreid kledingassortiment.
Tussen 1979 en `84 was hij ook nog bondscoach voor de stayers en met Gaby Minneboo, Matthé Pronk, René Kos en Jan de Nijs was hij in die jaren heel succesvol.
Het wielrennen speelt nog steeds een grote rol in zijn leven. Niet alleen door zijn werk bij Agu, maar ook door zijn zoon Danny.
Die heeft zich met zijn vaste maat Robert Slippens een stevige positie verworven in de zesdaagsen en vader Stam draaft nog regelmatig op als hun dernygangmaker.
Geconcentreerd, met het koppie scheef draait hij dan zijn rondjes. Hij bekijkt het goed, want hij heeft er nog steeds gevoel voor. En gevoel moet je hebben!

Uit Wielerhelden van Oranje 2003

02-11-2016