Cees de JONGH

Geboortedatum: 19 juni 1938
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 13.05.1987

Voor een Noord-Hollander is er niks mooiers dan de Ronde van Noord-Holland winnen. De ultieme waaierkoers met een bulderende wind waar al zoveel kleppers uit andere delen van het land de tanden op hebben stukgebeten.
In 1961 was er ook weer zo'n Noord-Hollander die wilde winnen. Hij heette Cees en hij kwam uit Westgraftdijk. Hij behoorde in die jaren tot de beste amateurs van ons land en hij had plannen om bij de beroepsrenners naam te gaan maken.
Maar hij had pech die dag. Niet letterlijk, want lekke banden en andere malheur bleven hem bespaard. Nee hij had de pech dat er nog een renner was die in grootse vorm zijn zinnen op de ronde had gezet.
Ze waren destijds ploeggenoten in de merkenploeg van Remington, de Nederlandse vestiging van een Amerikaanse multinational in schrijfmachines en scheerapparaten. De vader van Mart Smeets was er directeur en de grote Gerrit Schulte was aangetrokken om de ploeg te leiden. En in die ploeg heerste hiërarchie, het recht van de sterkste.
En de sterkste - ook toen al - was Jan Janssen, de gebrilde Nootdorper. En zo werd Jan één en Cees twee. Een paar maanden later moest Cees hem weer voor laten gaan. Dat was bij de samenstelling van de ploeg voor de Tour de l'Avenir.
Bondscoach Middelink had Cees al op zijn lijstje staan met nog zeven anderen. Maar ploegleider Sjefke Janssen gaf de voorkeur aan zijn naamgenoot Jan Janssen en die had betere argumenten en het laatste woord.
En zo ging Jan naar Frankrijk en bleef Cees thuis. Een jaar later mocht Cees wel mee en het werd een groot succes voor de ploeg. Met totaal zeven etappezeges kwamen ze in het vaderland terug en iedereen was enthousiast en één van de renners had in het bijzonder het hart van de natie gestolen.
Niet Cees maar Jan, die drie etappes won en derde werd in het eindklassement. Over de rol van Cees in de ploeg had niemand het. Hij had wel mooie koersen op zijn erelijst staan, zoals de amateurklassiekers de Ronde van Drenthe en die van Gelderland, maar dat viel in het niet bij de palmares van Jan.
Terwijl Jan nog overal wordt bejubeld vanwege zijn Tourzege, inmiddels bijna vijftig jaar geleden, daar is Cees vergeten. Toch heeft hij op één punt Jan verslagen, al heeft hij dat zelf niet mogen meemaken.
De twee zonen van Jan werden allebei wielrenner, maar dat mocht geen naam hebben, vinden ze zelf. De zoon van Cees werd echter een grote. Een van de beste Nederlandse renners van zijn generatie en nu een van de betere ploegleiders in het peloton. Eerst bij Sky, daarna Tinkoff en nu in dienst van Trek-Segafredo als vaste begeleider van Alberto Contador.
Steven de Jongh was elf jaar toen zijn vader verongelukte. “Hij was al jaren gestopt met wielrennen, maar nog altijd een hartstochtelijk fietser. Bij een van zijn tochten zag hij op een kruising door laag zonlicht een snel naderende auto niet en dat liep fataal af. Iemand gaat weg en komt niet meer terug.”
Cees de Jongh verongelukte op 13 mei 1987 op vijftigjarige leeftijd.

19-06-2017