Carlos SASTRE CANDIL

Geboortedatum: 23 april 1975
Geboorteland: Spanje

Wat waren we op 24 juli 2002 bang voor die Spanjaard in Deense dienst. Het was de dag dat Michael Boogerd naar het hoogtepunt van zijn carrière reed in de koninginnenrit van de Tour van dat jaar. Op 85 kilometer voor de finish ging Michael er solo vandoor en hij bereikte een voorsprong van meer dan negen minuten. Toen hij aan de klim van La Plagne begon, had hij nog zeven minuten over.
Boogerd kwam zo langzamerhand aan het eind van zijn latijn en toen kwam Sastre. In vijf kilometer klim haalde de Madrileen vierenhalve minuut van die voorsprong af en als Boogerd op dat moment had toegegeven aan de innerlijke schreeuw om een tandje terug te schakelen, dan had Sastre hem zeker bijgehaald.
Toen hij bijna anderhalve minuut over de finish was kwam Sastre over de streep en die oogde bijzonder fit. Was hij iets eerder aan de achtervolging begonnen dan was het feestje van Boogie zeker niet doorgegaan.
‘Sastre is een zeer goede renner en een topper. Maar net niet goed genoeg voor de absolute top’, schreef ik in 2007 op de slogblog. Ik was van mening dat zijn tijdrit niet goed genoeg was. Hoe kon ik me vergissen. In de Tour van 2008 toonde de Spanjaard zich in topvorm en in de etappe naar Alpe d’Huez sloeg hij zijn slag., door al in de eerste meters bij de camping te demarreren.
Als lid van de CSC-ploeg met de broertjes Schleck en Cancellara als ploeggenoten, reed hij een bekeken Tour en na zijn exploit op Alpe d’Huez was de tijdrit over 53 kilometer de laatste hindernis.
Hij had nog maar één serieuze concurrent in de Australiër Cadel Evans, maar in de gele trui was hij in de winning mood. Hij eindigde in de tijdrit als twaalfde op 2’34” achter de winnaar Stefan Schuhmacher.
Nadat deze Verbrecher was geëilimineerd en ook de Oostenrijker Bernhard Kohl uit de uitslag was geschrapt, kwam Sastre uiteindelijk uit op de tiende plaats, acht seconden achter Evans.
En zo was daar de volgende dag de rit naar Parijs, met champagne, leut, felicitaties van alle collega’s en ga zo maar door.
Carlos Sastre is de enige Tourtopper in de periode 1991 tot en met 2008 waar geen smetje aan kleeft. Hij is immers nooit betrapt en dan – zeggen de renners – heb je ook niet gebruikt.
Of hij inderdaad niet gebruikt heeft, zullen we nooit weten, tenzij een overijverige wethouder Hekking nog eens op zoek gaat naar die oude stalen, om die met de meest moderne technieken te onderzoeken.
Laten we hopen dat dat niet gebeurt en de wielerwereld kan blijven geloven dat er in ieder geval één schone Tourwinnaar was. Carlos Sastre Cadil uit Madrid.
Na zijn Tourzege deemsterde hij langzaam uit de belangstelling. Hij onderscheidde zich nog wel in lange en zinloze solo’s, maar haalde nimmer meer het niveau van zijn Tourzege in 2008.
In 2011 stopte hij definitief met wielrennen. Carlos Sastre wordt vandaag 41 jaar.

23-04-2016