Carlos BARREDO LLAMAZARES

Geboortedatum: 5 juni 1981
Geboorteland: Spanje

Spanje heeft een geheel eigen wielercultuur en dat is de reden waarom de meeste Spanjaarden bij voorkeur in Spaanse ploegen rijden. Carlos Barredo was daarop geen uitzondering.
Ze zijn van nature ook niet erg ‘overdegrenssprekerig’ en dan is het moeilijk aanpassen als je als Spaanse renner in een buitenlandse ploeg rijdt. Mannen als Freire en Flecha zijn er goed in geslaagd zich bij Rabobank aan te passen en hetzelfde geldt voor Carlos Barredo bij QuickStep.
Zijn keus voor deze Belgische ploeg werd hem min of meer opgedrongen door de gevolgen van Operacion Puerto. Zijn ploeg, Liberty Securos, hield daardoor op te bestaan en de renners van deze sterke ploeg zwermden uit naar diverse formaties.
Na even bij Astana te zijn gestald kwam Carlos in de Vlaamse koerscultuur van QuickStep terecht en die verschilde nogal van wat hij in zijn vaderland gewend was. Alleen al de voorkeur voor de eendagskoersen was vreemd voor hem, omdat de meeste Spaanse renners toch het best uit de verf komen in etappewedstrijden.
Maar Barredo paste zich wonderwel aan en hoewel hij niet veel heeft won, groeide hij uit tot een gewaardeerd lid van de ploeg, die vanwege de ProTour-status ook aan de grote ronden en andere rittenkoersen moet deelnemen. Carlos werd een betrouwbare helper die bereid is alles in het belang van de ploeg te doen.
Daar gaat hij soms wel eens te ver in, want toen Gert Steegmans in de Tour van 2007 de tweede etappe won en ploeggenoot Tom Boonen tweede werd, voorspelde hij ’s avonds aan tafel overmoedig dat er nog meer succes zou komen.
De ploeg draaide als een tierelier en Boonen zou zeker nog een paar duiten in het zakje doen. “En wat stelt gij daar tegenover, Carlos?”, vroeg Tommeke. “Als de ploeg drie, nee vier ritten wint, scheer ik mijn kop kaal!”, antwoordde de jarige van vandaag.
“Dat staat”, zei Boonen en de weddenschap was gemaakt. Inderdaad was de zesde rit voor België’s trots, nummer twee. Nog niets aan de hand, dacht Carlos, maar toen vier dagen later Cedric Vasseur, zijn Franse ploeggenoot, in Marseille zegevierde begon de olijke Spanjool hem toch een beetje te knijpen.
Zijn mooie haren eraf, het was geen aanlokkelijk toekomstbeeld. Twee dagen later was het zover, hij moest eraan geloven. Boonen zegevierde andermaal en de krullen van Carlos Barredo bleven achter in een hotelkamer in Castres. Het ‘kaal’ stond hem niet en hij heeft dit soort uitspraken dan ook niet meer gedaan.
In 2011 en 2012 reed Carlos voor Rabobank en werd in oktober 2012 op non-actief gesteld wegens verdachte bloedwaarden in zijn biologische paspoort. Toen de bank in diezelfde maand de stekker uit de ploeg trok, was er voor de Spanjaard geen plaats bij de voortzetting van de ploeg met de naam Blanco.
Carlos Barredo Llamazares viert vandaag zijn 36ste verjaardag.

05-06-2017