Carlo CLERICI

Geboortedatum: 3 september 1929
Geboorteland: Zwitserland
Overleden op: † 28.01.2007

Carlo Clerici was een Zwitser van Italiaanse afkomst en hij zou als wielrenner al lang in de vergetelheid zijn geraakt als hij niet in de Ronde van Italië van 1954 was gestart.
Hij was een helper van de grote Hugo Koblet die in 1950 de Giro en een jaar later de Tour won. In 1953 was le pédaleur de charme behoorlijk vernederd door Fausto Coppi.
Dat was in de moordende bergetappe met onder andere de onbarmhartige Stelvio in de route, en dat zat Mooie Hugo niet lekker. Vol wraakgevoelens kwam hij daarom een jaar later naar de Giro.
Hij had zich in het hoofd gezet dat in ieder geval geen Italiaan deze ronde mocht winnen. Zelf hoefde hij niet te winnen, want hij besefte dat er danig op hem gelet zou worden en de hele Italiaanse meute op hem zou duiken als hij wat zou ondernemen.
Daarom instrueerde hij Clerici om al vroeg in de zesde etappe van Napels naar Aquila te ontsnappen. Dat gebeurde en de Italiaan Assirelli ging mee.
De ploeg van Koblet dekte de vlucht en onder de Italianen was de eensgzindheid ver te zoeken. De twee voorop reden een monstervoorsprong bij elkaar en aan de finish mocht Clerici, na het winnen van de rit, de roze leiderstrui aantrekken.
Hij had een gigantische voorsprong en dat was precies wat Koblet had beoogd. Er werd nog wel wat van de achterstand goed gemaakt, maar Carlo Clerici won de Giro d’Italia van 1954.
Met een gigantische voorsprong van 24 minuten en 16 seconden op de nummer twee en dat is nog steeds een record. Die nummer twee was overigens Hugo Koblet, die de zege van zijn knecht uitbundig meevierde.
Twee jaar later won Clerici nog de klassieker het Kampioenschap van Zürich, maar voor de rest is zijn palmares er een van een goede modale wielrenner. Een knecht.
Carlo Clerici overleed vandaag precies tien jaar geleden op 77-jarige leeftijd.

28-01-2017