Carl VON DRAIS

Geboortedatum: 29 april 1785
Geboorteland: Duitsland
Overleden op: † 10.12.1851

De vraag of er ooit wielersport zou hebben bestaan als deze man niet had geleefd, is even relevant als onzinnig. Carl Ludwig Friedrich Christian Freiherr Von Drais was (waarschijnlijk) de eerste die van de toen bekende loopfiets (twee wielen met daartussen een zitbalk) een echt rijwiel maakte.
Door het voorwiel van een as en pedalen te voorzien, hoefde de berijder niet langer loopbewegingen te maken, maar ging hij door te trappen veel sneller vooruit. Bovendien werd de onbestuurbare loopfiets door een verticale as, tussen voorwiel en stuur, wendbaar en de berijder kon met het vehikel bochten nemen.
Het werd het begin van een revolutionaire ontwikkeling die nog steeds voortduurt en vooral door de wielersport is geïnitieerd. Dus Von Drais heeft onze sport mogelijk gemaakt. Als deze edelman echter niet had bestaan, zou dat ongetwijfeld ook zijn gebeurd, net als de elektriciteit ook zonder Edison wel werkelijkheid zou zijn geworden.
Rijk is Von Drais niet van zijn uitvinding geworden, want toen hij stierf bedroeg zijn geldelijk bezit niet meer dan enkele tientallen Marken. Dat kwam omdat het patent op zijn vinding slechts in eigen land werd erkend en dus overal in het buitenland naar zijn voorbeeld fietsen werden gemaakt.
Wel werd het basisprincipe van Von Drais verbeterd. Zo werd de directe aandrijving van de as van het voorwiel later vervangen door het kettingmechanisme. Dat iedereen met zijn idee op de loop kon gaan had de ridder overigens geheel aan zichzelf te danken door met zijn vinding de hele wereld af te reizen en iedereen op een idee te brengen.
Toen hij geen cent meer aan zijn vinding kon verdienen, heeft hij nog een aantal jaren op de fiets als kermisattractie opgetreden tot hij daar te oud voor werd. In eigen land werd hij tijdens zijn leven en tot ver na zijn dood hogelijk gewaardeerd.
Zo kreeg hij in Baden de eretitel Professor der Mechanik en in Pruisen van de koning een vorstelijk bedrag in goudmarken. In zijn geboortestad Karlsruhe werd een monument voor hem opgericht en in Mannheim werd aan de gevel van het pand waar hij zijn eerste Draisine construeerde een gedenkplaat aangebracht.
Ook in Nederland wordt aan zijn bestaan herinnerd omdat er in Almere een fietspad naar hem is vernoemd. Ik betwijfel echter of de huidige generatie wielrenners überhaupt weet wie de man was die voor het eerst op een fiets met trappers reed.
Karl Friedrich Christian Ludwig Freiherr Drais von Sauerbronn, zoals deze telg uit verarmde adel voluit heette, overleed op 10 december 1851. Hij werd 66 jaar.

29-04-2018