Bruno LEALI

Geboortedatum: 6 maart 1958
Geboorteland: Italië

De Italiaan Bruno Leali uit Brescia was in 1987 kampioen van Italië. In dat jaar maakte hij deel uit van de zo succesvolle Carrera-ploeg van ploegleider Davide Boifava.
Boifava was een persoonlijke vriend van Leali, maar dat verklaart niet diens verbintenis met de spijkerbroekenfirma. De formatie had dat jaar heel veel succes met de drieklapper van Stephen Roche in de Giro, de Tour en het WK.
In die ploeg was Bruno een gewaardeerde helper, een renner die verder niet veel potten heeft gebroken. In 1984 won hij een rit in de Ronde van Italië en in 1989 behaalde hij de eindzege in de Internationale Wielerweek. Hij was ook eens winnaar van de Siciliaanse Week.
Plus dat ene kampioenschap met recht op het dragen van de nationale driekleur. Leali reed tot en met 1994 bij de profs rond en in zijn laatste jaar was hij playing captain van de Brescialat-ploeg, zeg maar ploegleider en renner tegelijk.
Een moeizame combinatie en de 37-jarige coureur hing de fiets eind 1994 aan de wilgen om fulltime ploegleider te worden. Dat ging beter, maar de sponsor stopte en Leali werd sportdirecteur van een ploeg, gesponsord door de San Marco Group.
Het werd geen succes en sindsdien is er weinig meer van Bruno vernomen. Tot vorig jaar. Tijdens de kleine Ronde van Italië voor beloften, de zogeheten Babygiro, deed de politie voor de start van de tweede etappe een inval in het hotel van Lucchini Unidelta.
Daar was Leali de teammanager met de sleutel van de apotheek op zak. In de kamer van de voormalige renner werden namelijk grote hoeveelheden verboden producten gevonden, waaronder diverse hormoonpreparaten.
Even later werden ook de auto’s van de ploeg doorzocht en ook daarin werd het een en ander aangetroffen. De ploeg werd direct uit de strijd genomen, inclusief Omar Lombardi winnaar van de openingsrit en op dat moment drager van de leiderstrui.
Leali verweerde zich met de verklaring dat alles op doktersrecept was verkregen om bij eventuele ziektes en andere ongesteldheden van de renners direct het juiste medicament te kunnen toedienen.
Zijn verhaal werd uiteraard niet geloofd, zeker niet nadat bij hem thuis ook nog eens een volledige apotheek aan verboden middelen in beslag werd genomen. Kortom, Bruno was er gloeiend bij.
Als renner heeft Leali zijn carrière schoon afgesloten, hoewel in de eerste helft van de jaren negentig iedere Italiaanse coureur verdacht was als hij harder reed dan zijn grootmoeder. Hij is echter nooit betrapt.
Naar de regels van de rechtstaat ben je pas schuldig als dat wettig en overtuigend is bewezen. Als renner is hij wellicht door alle mazen van de wet gezwijnd, waarna hij zichzelf in een meer verantwoordelijke functie meedogenloos aan het kruis heeft genageld.
Of hij vandaag nog steeds zijn zonden overdenkt weet ik niet, wellicht heeft hij het te druk met de viering van zijn zestigste geboortedag.

06-03-2018