Brian ROBINSON

Geboortedatum: 3 november 1930
Geboorteland: Groot Brittannië

Hoewel hij als jong rennertje aardig kon tijdrijden, een discipline die in zijn vaderland tot hoogtepunt is verheven, vond de jonge Brian Robinson uit Huddersfield in het graafschap Yorkshire het wegrennen veel interessanter.
De mogelijkheden om in Engeland aan wegwedstrijden deel te nemen waren echter beperkt. De weinige keren dat hij in wegraces kon uitkomen liet hij wel zien dat hij er was en met de Britse militaire ploeg mocht hij in 1952 deelnemen aan de Route de France, de voorloper van de Tour de l’Avenir.
Zijn optreden daar was opvallend genoeg om hem in augustus van datzelfde jaar mee te nemen naar Helsinki, waar dat jaar de Olympische Spelen werden gehouden.
In 1955 debuteerde hij als lid van de Engelse ploeg in de Tour de France en hij werd de eerste Brit in de geschiedenis die de Tour uitreed, samen met zijn landgenoot Tony Hoar.
Hij kwam er in die door Roger Walkowiak gewonnen Tour achter dat hij nog veel moest leren en hij vestigde zich in Frankrijk om dichter bij het vuur van de internationale wielersport te geraken. Hij leerde snel en spoedig kwamen ook de uitslagen.
Hij werd in 1957 derde in Milaan-San Remo en een jaar later vijfde in Bordeaux-Parijs. Een echt grote koers heeft hij in zijn tienjarige profcarrière echter niet gewonnen, maar hij was er wel een aantal keren dichtbij.
Zijn mooiste overwinning was in 1961 in de Dauphiné Libéré, de Franse klimkoers die vooral als voorbereiding voor de Tour de France geldt. Zijn meest bekende victorie is echter zijn overwinning in de zevende etappe van de Tour de France 1957 van Saint Brieuc naar Brest.
Het was niet zijn beste Tour overigens, want hij haalde Parijs niet. Zijn beste resultaat in het klassement behaalde hij in 1956 toen hij als veertiende in Parijs aankwam. Hij maakte toen deel uit van de Luxemburgse ploeg. Het groothertogdom kon dat jaar geen tien renners op de been brengen en daarom werd de ploeg aangevuld met een Portugees, een Italiaan en Robinson.
Hij stopte vrij onverwachts in 1963 en keerde terug naar Engeland. Hij was het vele reizen en trekken zat, liet hij weten, maar de ware reden was dat hij besefte dat hij nauwelijks genoeg aan zijn sport had overgehouden om een enkele reis naar Engeland te kunnen boeken.
Daar had hij een vrouw en drie kinderen en het werd tijd om daar eens voor te gaan zorgen. Hoe hij zijn verdere leven heeft ingevuld is mij niet bekend, maar wel dat hij nog steeds trots is op het feit dat hij de eerste Engelsman was die de Tour uitreed en de eerste die er een etappe won.
De naam Robinson kwam in 1999 nog eens in het nieuws door een verdienstelijke wielrenster van die naam die onder andere tweede werd bij het wereldkampioenschap veldrijden achter haar landgenote Isla Rowntree.
Dat was Louise, de dochter van Brian Robinson, die haar vader vandaag vast komt feliciteren met zijn 88ste verjaardag.

03-11-2018