Bram TANKINK

Geboortedatum: 3 december 1978
Geboorteland: Nederland

Hij wordt vandaag veertig jaar en hij heeft afscheid genomen als actief wielrenner. Bram Tankink zat van de week bij Pauw met zijn zojuist verschenen biografie TANK, dat de hoofdpersoon schreef in samenwerking met journalist Ralph Blijlevens.
Ik zal het boek gaan lezen als het eerste boek dat ik niet meer hoef te recenseren, want dat doe je met andere ogen. Ik heb Bram in het derde deel van Als je de Tour niet hebt gereden zelf beschreven, na een telefonisch interview waar ik zeer ontroerd door raakte.
We spraken elkaar telefonisch en Bram zat in de auto. Hij nam er uitgebreid de tijd voor om zijn leven met me door te nemen. Een onverwacht dramatisch verhaal waar ik niet op had gerekend. Bij navraag in zijn omgeving bleken niet veel mensen daarvan op de hoogte.
Bram praat veel en graag, hij relativeert alles en geeft zich zelden bloot. Hij is een geweldig gezellige vent en ik heb van het interview genoten. Net als toen ik later de tekst met hem doornam en ik zijn aanstekelijke lach herhaaldelijk hoorde opklinken.
Hij bleef ook af en toe stil aan de andere kant als ik alleen maar slikken hoorde en het op en neer bewegen van zijn adamsappel. Ik begreep dat ik met een echt gevoelsmens sprak die veel verdriet achter al die grappen en die lach verbergt.
Ik hoop dat hij in dat boek net zo openhartig is geweest en de wereld kan kennisnemen van alle hoogte- en dieptepunten in het leven van Bram Tankink, de Tukker die zo onbevangen in de camera kon kijken met ook altijd een lichte onzekerheid in de ogen.
Ze zullen hem missen in het peloton, want uitbundige types als Bram zijn er haast niet meer. In Nederland is het alleen nog Niki Terpstra die onverwachte dingen kan zeggen en ook altijd met een vrolijk gezicht en een brede lach de pers te woord staat.
De rest is koel en zakelijk in dat opzicht. ‘What you see, is what you get’ bij de Dumoulins, de Kruijswijken, de Mollema’s en de Gesinks van deze tijd en daarom zal Bram node worden gemist.
Hij was een goede renner hoewel hij in die negentienjarige profcarrière nauwelijks iets heeft gewonnen. Maar hij was een vaste waarde in de ploegen waar hij voor reed. Altijd dienstbaar, goedgeluimd en honderd procent professional.
Ik wens hem een hele fijne verjaardag en ik ben ervan overtuigd dat hij nog wel in de wielerwereld opduikt. Ik heb van je genoten Bram. Het ga je goed!

03-12-2018