Bradley WIGGINS

Geboortedatum: 28 april 1980
Geboorteland: Groot Brittannië

Bradley Wiggins, de zoon van de Australische wielrenner Gary Wiggins, is in België geboren, maar hij bezit de Britse nationaliteit. Het is er misschien oorzaak van dat hij een uiterst gecompliceerd karakter heeft.
Hij heeft op de fiets inmiddels zoveel eremetaal verzameld dat hij zijn huis waarschijnlijk met goud kan behangen. Dat moet een gelukzalig gevoel opleveren bij een man die niets liever deed dan trainen – liefst de hele dag – én kampioenschappen rijden.
Zijn erelijst is gigantisch met als absolute hoogtepunten zijn vijf gouden Olympische medailles, twee wereldtitels, het werelduurrecord en de zege in de Tour de France van 2012. Hij was een van de meest complete tijdrijders aller tijden en een maniakale controll freak.
Onzekerheid was de basis van zijn presteren en pas als hij zeker wist dat hij niets aan het toeval had overgelaten vond hij op de fiets de innerlijke rust om een wereldprestatie te leveren.
Hij kon enorm toeleven naar een Olympische finale of naar een eindstrijd op het WK, maar als de medaille eenmaal om zijn nek hing sloegen direct weer zwartgallige depressieve gedachten toe en had hij door onzekerheid gevoede nachtmerries voor de volgende topprestatie.
Voor zijn Tourzege was er in 2012 meer nodig dan twee goede tijdritten rijden. Team Sky had hem als kopman naar de Tour gestuurd met de nog vrij onbekende Chris Froome als meesterknecht. Die moest hem in de bergen bijstaan tegen de concurrentie.
Teammanager Dave Brailsford had over het hoofd gezien dat die Froome ook een winnaarstype was en het was tijdens die Tour enkele malen goed te zien dat de in Kenya geboren Brit zelf ook kon winnen, voor hij door de ploegleiding tot de orde werd geroepen.
Maar Wiggins bracht als eerste Brit de gele trui in Parijs, maar moest het jaar daarna als kopman plaatsmaken voor Froome. Na het behalen van zijn vijfde gouden plak bij de Olympische Spelen van 2016 stopte hij met de wielersport en hij is sindsdien alleen nog maar negatief in het nieuws geweest.
Al in 2016 brachten hackers aan het licht dat de inmiddels in de adelstand verheven Sir Bradley Wiggins al vanaf 2008 structureel middelen gebruikte die op de lijst van verboden middelen staan. Hij zou aan astma lijden en met toestemming van de UCI die middelen mogen gebruiken.
Legaal dopinggebruik met een doktersattest, daar is weinig tegen te ondernemen. Wigginss werd echter pas verdachte toen Team Sky tijdens de Dauphiné van 2011 vanuit Engeland een pakketje naar Wiggins stuurde met daarin fluimicil, een middel dat je overal ter wereld bij iedere drogist en zonder recept bij iedere apotheek kunt kopen.
De Britse dopingautoriteit UKAD rook onraad en startte een onderzoek. Ze hebben ongetwijfeld hun best gedaan en zijn bepaald niet over een nacht ijs gegaan toen ze in december 2017 bekendmaakten het onderzoek naar Wiggins te staken.
Met daarbij de mededeling dat zowel de Britse wielerbond als Team Sky bepaald niet hadden meegewerkt om de waarheid boven tafel te krijgen. Bovendien liet UKAD weten dat het onderzoek direct zou worden heropend als er nieuwe feiten bekend zouden worden.
Het is niet aannemelijk dat dat gaat gebeuren en dat Sir Bradley met een gerust hart vandaag zijn 38ste verjaardag kan gaan vieren. Maar een controll freak is een controll freak reden waarom ik niet uitsluit dat er in the master bedroom van Huize Wiggins nog regelmatig nachtmerries voorbijkomen.

28-04-2018