Bradley McGEE

Geboortedatum: 24 februari 1976
Geboorteland: Australië

Bradley McGee kwam in 1997 vanuit Australië naar Europa als baanrenner. Hij was een sterk achtervolger met een wereldtitel in die discipline op zak bij de junioren. Hij was een man van de korte explosie.
Als zodanig was er in de achtervolging niet veel te verdienen, maar wel in het rijden van prologen. Dat kon hij geweldig en zo werd hij naast baanrenner ook wegrenner.
Hij kreeg een contract bij La Française des Jeux, bij die gedreven en emotionele ploegleider Marc Madiot. Hij won prologen in de Tour de l’Avenir, de Dauphiné Liberé, de Ronde van Romandië, de Ronde van Italië en de Tour de France.
Hij kon ook aardig sprinten en dat leverde ook de nodige ritzeges op. Als wegrenner kwam hij een heel eind en hij won zelfs de etappekoers de Route du Sud. Dat was in 2004 en na zijn successen in de Giro en in Romandië stond hij op doorbreken in de Tour.
Het werd echter een zeperd voor de renner die te pas en te onpas claimde clean te rijden en doping te verafschuwten.
Geplaagd door hevige rugpijnen moest hij in de Tour de France van 2004 al na vijf dagen de pijp aan Maarten geven.
Op karakter bereidde hij zich voor op de Olympische Spelen van Athene. Hij won zilver op de individuele achtervolging en goud in de ploegachtervolging en twee maal stond hij op het erepodium met een medaille om zijn nek en een ineengevlochten olijftak op zijn hoofd.
De olijftak, het symbool van vrede en geluk. Vrede is er zeker in zijn leven, want Brad McGee is een aimabel mens en had in zijn rennersloopbaan geen vijanden.
Met het geluk is het anders gesteld, want de rugpijnen bleven hem kwellen en van prestaties afhouden. Het is een hardnekkige hernia en die heeft hij te danken aan het feit dat hij eind 2003 twee olijfbomen in zijn tuin plantte.
Na tien jaar bij Française des Jeux, waarvan de laatste jaren geplaagd door blessures, stapte hij over naar Saxo Bank. Door aanhoudend blessureleed kwam hij weinig meer in actie en eind 2008 beëindigde hij zijn carrière.
Hij werd ploegleider bij Saxo Bank. Wat hij nu doet, zou ik niet weten, maar hij zal vast nog wel iets met de wielersport te maken hebben.

24-02-2016