Bobby JULICH

Geboortedatum: 18 november 1971
Geboorteland: Verenigde Staten

De vader van Bobby Julich was tri-atleet en dus moest er dagelijks getraind worden. Bobby ging op de fiets mee. Dat zwemmen vond hij maar niks, hardlopen zag hij al helemaal niet zitten, maar het fietsen beviel hem wel.
Op al die trainingstochten kon hij zich identificeren met Greg LeMond, zijn idool die in die jaren Europa liet kennis maken met het Amerikaanse wielrennen en vooral met de mentaliteit van sportende yanks en de typisch Amerikaanse sportcultuur.
De jongen uit het plaatsje Corpus Christ in Texas vond het allemaal geweldig en hij werd wielrenner. Hij ontdekte dat hij redelijk kon klimmen en het in ritten tegen het horloge tegen de beste tijdrijders kon opnemen.
In 1992 werd hij op 21-jarige leeftijd beroepsrenner en vier jaar later stond hij op het erepodium van de Tour de France. Derde achter Bjarne Riis en Jan Ullrich. Was er een nieuwe Amerikaanse Tourwinnaar opgestaan?
Niet helemaal, zo bleek, want de naar Colorado verhuiste Amerikaan miste de regelmaat en de constante van een groot ronderenner. Hij kreeg tevens een gevoelige lik mee van de dopingperikelen rond zijn ploeg Cofidis.
Hij verkaste naar Crédit Agricole en later reed hij voor T-Mobile, maar hij kon zijn vorm van 1996 niet meer vinden. Net toen hij overwoog maar met wielrennen te stoppen, kruiste andermaal Bjarne Riis zijn pad.
Ditmaal niet als renner, maar als teammanager van CSC, het Deense wonderteam. Julich was inmiddels 33 jaar had geen vertrouwen meer in zijn toekomst als renner, maar liet zich door Riis overtuigen het nog een jaartje te proberen, omdat hij volgens Riis nog tot mooie dingen in staat moest zijn.
De Deen had gelijk want in de kleuren van de Deense formatie bloeide Bobby helemaal op. Zo werd 2005 zijn topjaar met overwinningen in Parijs-Nice en de Eneco Tour Benelux. Een zeventiende plaats in de Tour de France bevestigde nog eens dat hij weer helemaal back in business was. Hij genoot weer van het fietsen, maar kon niet verhinderen dat het een jaar later een stuk minder ging.
Hij won nog wel de proloog van Parijs-Nice en met zeven andere CSC’ers de ProTour ploegentijdrit in Eindhoven, maar dat was het wel zo’n beetje. Een val in de zevende etappe zorgde er voor dat hij in de Tour van van 2006 Parijs niet haalde.
Eind 2007 sloot hij zijn loopbaan af toen hij ploegleider bij de ploeg van Riis kon worden. Een paar jaar later stapte hij over naar Team Sky, waar hij in 2012 moest vertrekken, nadat hij door diverse beschuldigingen moest toegeven ook een dopingzondaar te zijn geweest.
Hij zit sindsdien in de vergetelheid. Hopelijk niet voor zijn familie en vrienden als hij vandaag zijn 46ste verjaardag viert.

18-11-2017