Bob ROLL

Geboortedatum: 7 juli 1960
Geboorteland: Verenigde Staten

Bob Roll werd vandaag 57 jaar geleden geboren in Pleasant Hill een forensenplaats in de buurt van Des Moines, de hoofdstad van de staat Iowa in het middenwesten van de Verenigde Staten. Hij was in de jaren tachtig en negentig elf jaar beroepsrenner. Hij kwam in 1986 naar Europa met de 7-Eleven ploeg, de eerste Amerikaanse ploeg die ooit aan de Tour deelnam.
In die ploeg zat één beroemde naam, die van top-schaatser Eric Heiden. Ook Alexi Grewal was bekend als de Olympische wegkampioen van 1984. De namen van Ron Kiefel, Davis Phinney en Bob Roll zeiden ons toen niets, later des te meer.
Bob Roll is een bekende persoonlijkheid geworden, maar dat komt niet door zijn prestaties als coureur. Hij behaalde slechts enkele overwinningen in die elf jaar en de meest aansprekende is etappewinst in de Ronde van Romandië in 1988.
Hij zal er niet voor geridderd zijn, zelfs niet voor het feit dat hij in training Lance Armstrong na diens genezing van teelbalkanker heeft helpen terugkomen op topniveau. Roll was kort daarvoor gestopt, maar toen hem gevraagd werd Armstrong te helpen, putte hij zich maandenlang uit in onmenselijke trainingen.
Tijdens zijn rennerstijd woonde hij in Vlaanderen waar hij de koosnaam Bobke kreeg aangemeten. Een naam die hij als een geuzennaam beschouwt en die als onderdeel van de titel zijn boeken sieren. Want Bobke heeft een viertal boeken geschreven over zijn ervaringen als coureur. Een van zijn titels – Bobke: A ride on the Wild Side of Cycling – werd in zijn vaderland een bestseller.
Het meest bekend is hij echter vanwege zijn werkzaamheden als tv-commentator bij grote wielerwedstrijden voor Versus Cable Network, een zender die tijdens de Tour dagelijks coast-to-coast verslag doet. Met Bobke ter plaatse aan de microfoon. Bij de minste en geringste activiteit in de koers begint hij enthousiast te schreeuwen en vertelt hij hevig gesticulerend wat zich afspeelt.
Sommige kijkers worden gek van hem en anderen dragen hem juist daarvoor op handen. Populariteit à la Mart Smeets. Om dat te illustreren hierbij een quote die ik op een forum vond: ‘Hij is verschrikkelijk, een man op wiens mond geen filter past en in wiens lichaamstaal meer tics zitten dan een bloedhond die in het bos is verdwaald.
De man is zo weerzinwekkend, zo onprofessioneel, zo zelfingenomen, zo extreem in alles, dat hij is uitgegroeid tot een van de leukste, meest authentieke en kleurrijkste tv-persoonlijkheden aller tijden.’ Het mooiste dat ik op internet heb gevonden is zijn versie van De Tien Geboden in de wielersport. Eén van die geboden luidt: ‘Ge zult de naam van Eddy Merckx niet ijdel gebruiken.’
Wie op You Tube enkele filmpjes van deze clown heeft bekeken hoort nog dagenlang zijn bulderende lach. Bobke, quite a character! Zie op de video zijn mooie terugblik op de beroemde Gavia-etappe in de Giro van 1988. Smullen.

07-07-2017