Bo HAMBURGER

Geboortedatum: 24 mei 1970
Geboorteland: Denemarken

De Deen Bo Hamburger was zo’n twintig à vijfentwintig jaar geleden een goede subtopper die vooral excelleerde in het rondenwerk. Hij kon goed bergop en ook redelijk aankomen. Zijn belangrijkste zegepraal was de Waalse Pijl in 1998.
Hij was ook een keer kampioen van zijn land en tweede in het WK van 1997 achter de Fransman Laurent Brochard en net voor onze eigen Léon van Bon.
Hamburger startte zes keer in de Tour de France, vijf keer in de Giro en drie keer in de Vuelta. Verder dan een dertiende plaats in het eindklassement van de Tour van 1996 is hij niet gekomen. Ook won hij in 1994 een etappe.
Hij zat vaak in ontsnappingen en behaalde vele ereplaatsen. De carrière van de Deen werd overschaduwd door een aantal dopinggevallen. In 2001 werd hij betrapt op het gebruik van epo en de Deense bond besloot hem voor het leven te schorsen.
Ondanks het feit dat de bond die bevoegdheid niet had en hem slechts kon uitsluiten voor Deense selecties was het voor Hamburger een harde maatregel. Bootje (zoals zijn collega’s van TVM hem noemden) stapte naar het arbitragehof voor de sport en kreeg gelijk.
De Deense wielerautoriteiten moesten door het stof en de sanctie aanpassen. In 2003 werd hij weer verdacht tijdens het WK in Hamilton. Een sluitend bewijs bleek echter niet te leveren.
Zijn bloedwaarden waren steeds verdacht, maar op bloedtesten reageerde hij negatief. Op urinetesten daarentegen positief, terwijl de B-staal weer negatief was. Intussen speelde hij met veel talent de vermoorde onschuld. “Ik, doping, wie bewijst dat?”
Bo tekende in 2005 nog een contract bij een kleine Italiaanse ploeg, maar hij was over zijn uiterste houdbaarheidsdatum heen en stopte.
In 2007 verraste hij de wielerwereld met de publicatie van zijn autobiografie waarin hij volmondig toegaf epo te hebben gebruikt. Hij moest wel, vond hij, want het wielrennen was zijn leven. Hij zou er zelfs zijn vrouw voor verkocht hebben, mocht hij voor dat dilemma komen te staan. Het zal je vent maar wezen.
Of ze nog bij elkaar zijn, weet ik niet, maar als het zo is zal mevrouw Hamburger - stand by your man - vandaag zijn verjaardag meevieren, want Bootje wordt vandaag 48 jaar.

24-05-2018