Bim DIEDERICH

Geboortedatum: 20 februari 1922
Geboorteland: Luxemburg
Overleden op: † 06.12.2012

Ik ga vandaag op zijn geboortedag geen ‘halbezijlstraatje’ maken door te suggereren dat ik ooit bij Jean ‘Bim’ Diederich ben thuis geweest. Ik zal het maar eerlijk bekennen degene die in 2007 bij hem was, was Henk Theuns om een truitje te scoren.
Voor je het weet moet ik aftreden als minister van het slogblog en daar voel ik nog niets voor. Henk was destijds in het groothertogdom te gast bij goede vrienden die hem bij het afscheid het adres in handen drukten van Bim Diederich.
De naam zei hem niets, want daar was Henk nog iets te jong voor. Was hij een jaar of tien ouder geweest dan had hij geweten dat de in Esch-zur-Alzette geboren oud-coureur in de jaren vijftig een heel goede renner was.
Op de erelijst van de Luxemburger staan overwinningen in enkele kleine ronden, diverse etappezeges, waarvan drie in de Tour de France en nog veel meer. Hij was in die jaren net zo beroemd als zijn een jaar jongere landgenoot Jean Goldschmit die op zezelfde dag jarig is.
Nog diezelfde dag belde Henk bij de bejaarde oud-renner aan en hij werd allerhartelijkst ontvangen door Bim die met zijn echtgenote in een leuk bungalowtje woonde. Hij vertelde direct in dat zo moeilijke te verstane Letzenburgse taaltje over zijn wielercarrière.
Voor zover Henk het heeft verstaan was zijn gastheer een sterke renner geweest, die zes keer de Tour de France had gereden met als beste prestatie een twaalfde plaats in de eindstand. Hij heeft ook de Ronde van Luxemburg gewonnen en daarin diverse keren een etappe gewonnen.
Na zijn wielertijd is hij een fietsenwinkel begonnen en daar verkocht hij met de naam Bim Diederich op de gevel natuurlijk ook racefietsen. Hij heeft toen speciale truien laten maken met zijn naam er op en er staat ook een portretje van hem op die trui.
Die fietsenwinkel had hij al jaren niet meer, maar in de kelder van zijn huis had hij een soort museumpje ingericht met daarin tal van herinneringen uit zijn carrière en allerlei andere wielerdingetjes die hij in de loop der jaren had verzameld.
Toen Henk hem vroeg of hij zo’n truitje mocht hebben voor zijn verzameling, ging het niet echt van harte, want hij had er nog maar een paar. Henk herkende dat wel, want een verzamelaar doet heel erg moeilijk afstand, ook al heeft hij meerdere exemplaren.
Maar de oude Bim gaf toch een exemplaar aan Henk, nadat hij eerst stralend voor de foto had geposeerd. Een leuke man, die Henk met zijn vrouw tot het eind van de straat stond uit te zwaaien.
Jean ‘Bim’ Diederich overleed op 6 december 2012 op de respectabele leeftijd van negentig jaar.

20-02-2018