Beryl BURTON

Geboortedatum: 12 mei 1937
Geboorteland: Groot Brittannië
Overleden op: † 08.05.1996

De basis van het Britse wielrennen is het tijdrijden en het Verenigd Koninkrijk heeft dan ook vele grote tijdrijders voortgebracht. Zoals de huidige werelduurrecordhouder Bradley Wiggins.
Waar het het traditionele wielrennen betreft, hebben de Britten een forse achterstand op het continent, hoewel ze die bij de mannen met de Toursuccessen van Wiggings, Froome en Cavendish en bij de vrouwen met onder andere Lizzie Deignan-Armistead hard aan het inhalen zijn.
Lizzie zet een traditie voort die begon bij Beryl Burton, de eerste grote vrouwelijke wielrenster uit de wielergeschiedenis en aldus de voorgangster van Keetie Hage, Maria Canins, Jeannie Longo, Leontien van Moorsel en de huidige generatie.
Beryl Burton-Charnock behoort in eigen land tot de grootste sportvrouwen aller tijden. Ze werd op 12 mei 1937 geboren in Leeds.
Het was haar echtgenoot Charlie Burton die haar enthousiast maakte voor het fietsen en twee jaar na haar eerste pedaalomwenteling won ze een zilveren medaille bij het Britse kampioenschap tijdrijden over honderd mijl.
Het was het begin van een carrière vol titels. Ze was zeven keer wereldkampioen, twee keer op de weg en vijf keer op de baan (achtervolging). In eigen land werd ze 21 keer kampioen, twaalf keer op de weg en negen keer als achtervolgster.
Een apart mondiaal en nationaal kampioenschap voor het tijdrijden bestond nog niet, anders had ze zeker ook daar titels in behaald. Werkelijk legendarisch werd ze in 1967 toen ze een heel bijzonder record vestigde.
In twaalf uur tijd legde ze een afstand af van 277 mijl en 25 inch en was daarmee iets sneller dat Mike McNamara die wereldrecordhouder was bij de mannen. Pas twee jaar later werd haar record door een man verbeterd.
Een bijzonder moment beleefde Burton in 1972 toen ze op 35-jarige leeftijd naar het WK werd afgevaardigd samen met haar dochter Denise. De dochter was heel talentvol maar had lang niet de wielergaven van haar moeder, die als enige vrouw in 1967 mocht meedoen aan de Grand Prix des Nations, het officieuze wereldkampioenschap tijdrijden.
Een jaar later werd ze opgenomen in The Most Excellent Order of the British Empire, behoudens de adelstand, de hoogste onderscheiding die je als Brits onderdaan kunt krijgen. Beryl mocht zich officieel Dame noemen.
Ze werd bewonderd als een groot sportvrouw, maar kon geen afscheid nemen. Ze bleef trainen alsof haar leven er van afhing. Op 8 mei 1996, vandaag precies 21 jaar geleden, was dat ook letterlijk het geval toen ze overleed ze aan een hartstilstand. Ze was als een bezetene aan het trainen.
Dame Beryl Burton-Charnock werd 59 jaar.

08-05-2017