Bertus WATERREUS

Geboortedatum: 2 februari 1884
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 24.08.1939

Het is al de tweede keer deze maand dat ik bij de jarigen en overledenen van vandaag niemand kan vinden waar ik voldoende van weet om er een stukje over te schrijven. Dus doe ik wederom een beroep op de heiligenkalender.
Zo kom ik uit bij de Heilige Cuthbertus van Lindisfarne. Hij leefde in de zevende eeuw en was Bisschop van Northumberland, een graafschap gelegen in het Noordwesten van Engeland en grenzend aan Schotland.
Met die naam kan ik niet zoveel. Met de eerste vier letters niet, hoewel dat fonetisch net zo is ingeburgerd als het synoniem shit. Geelukkig kan ik met het tweede deel van de naam veel meer: Bertus.
In de database van het slogblog vond ik vier Nederlandse renners met de voornaam Bertus en alle vier van lang geleden. Dat is niet zo verwonderlijk want er zijn maar weinige ouders die hun zoon zo zullen noemen.
Uit die vier allang vergeten namen kies ik die van Bertus Waterreus, geboren op 2 februari 1884 en overleden op 24 augustus 1939. Waterreus was tien jaar een bekende wielrenner al kunnen wij niet meer goed inschatten hoe ver zijn bekendheid reikte.
Dat was toch best ver want in een ooit op het slogblog geschreven verhaal van Jos van Nierop, bekend van de wielersite Het is Koers kom ik zijn naam tegen. De Amsterdamse stayer Cor Blekemolen heeft namelijk in 1921 een briefkaart op de bus gedaan gericht aan Bertus Waterreus te Den Haag.
De kaart is ook zonder verder adres keurig aangekomen en dat lijkt me onmogelijk als Waterreus zomaar een onbekende Hagenaar was geweest, die toen bovendien al elf jaar gestopt was met wielrennen. Hij was na zijn loopbaan grossier in rijwielen geworden en was daarnaast inrichter van wielerwedstrijden.
Dat leidt Van Nierop af aan het feit dat de briefkaart door Blekie was verstuurd om in aanmerking te komen voor een startbewijs voor een veertien dagen na Pinksteren te houden wielerwedstrijd op de wielerbaan van Scheveningen.
Dat laatste gok ik maar, want dat was toen een bekende piste waar regelmatig internationale programma’s werden gehouden.Volgens de gegevens van Wim van Eyle was Bertus Waterreus van 1900 tot en 1906 amateurrenner en daarna als beroepsstayer actief tot en met 1910. Hij was in 1907 en 1908 kampioen van Nederland en behaalde in 1909 twee belangrijke zeges in Duitsland.
Toen hij in augustus 1939 het leven liet, was hij 55 jaar.

20-03-2018