Bert WEKEMA

Geboortedatum: 29 december 1962
Geboorteland: Nederland

Deze oud-renner uit het Drentse Peize was in het begin van de jaren tachtig een van de beste amateurs van ons land. Het kwam hem niet aanwaaien, want hij heeft er veel voor moeten doen.
In de jeugdrangen behaalde hij maar één zege, omdat hij door studie niet al te veel tijd voor het wielrennen kon vrijmaken. Eenmaal amateur ging de zaak lopen en in zijn eerste jaar bij de echte wielrenners begon hij te winnen.
Dat werd opgemerkt door Piet Hoekstra, destijds ploegleider van de Batavus-ploeg met veel Noordelijke renners in de gelederen.
In het seizoen 1982 kwam zijn doorbraak en met achttien overwinningen overtroefde hij het aantal dat hij in de zes jaar daarvoor behaalde.
Hij bleek het vooral naar zijn zin te hebben als de koers zwaar was, als er gebuffeld moest worden. Dat was de blonde Bert in zijn element.
In 1983 won hij de Ronde van Zuid-Holland en een etappe in Olympia's Tour. Hij werd tweede in het Nederlands wegkampioenschap achter Gerrit Solleveld en nog een aanatal mooie ereplaatsen.
Zoals tweede in de Ronde van Drenthe, de Hel van het Mergelland en de Ster van Zwolle. Eind 1983 was hij rijp voor een profcarrière. Hij kreeg een contract bij de Panasonic-ploeg van Peter Post.
Dat klinkt mooi, maar bij zo'n grote internationale ploeg met veel buitenlandse vedetten moet je wel kansen krijgen. En die kreeg Bert niet al te veel.
Waar hij mocht starten deed hij zijn uiterste best, maar behoudens enkele ereplaatsen in de Grote Scheldeprijs, Dwars door België en het kampioenschap van Oost-Vlaanderen zat er niet meer in dan die ene criteriumzege in Apeldoorn.
Na twee jaar Panasonic reed hij nog een jaartje voor Transvemij-Van Schilt en toen hield hij het voor gezien. Wat hij daarna is gaan doen is niet bekend, maar misschien kan iemand mijn kennis aanvullen.
Wel weet ik dat hij vandaag zijn 54ste verjaardag viert.

29-12-2016