Bert BOOM

Geboortedatum: 6 mei 1938
Geboorteland: Nederland

Hij is geboren in Markelo en als kind was hij helemaal gek van de motorcross. Net als veel andere jongens in de binnenlanden van Twente en de Achterhoek. Op hun fietsjes gingen sie oerend hard, maar een Bertus op sien Norton is Bert Boom nooit geworden.
Op de fiets deed hij als zestienjarige eens mee aan een zogeheten 'wilde koers', waarvoor geen licentie nodig was en waar ook nauwelijks naar het materiaal werd gekeken.
Bert deed mee om voor een vriend te knechten. Hij had geen idee wat dat inhield en vertrok als een speer vanuit het vertrek. Ze hebben `m niet meer teruggezien.
Een jaar later had hij een nieuwelingenlicentie. Hij was een talent en als amateur reed hij in de klassiekers bijna altijd bij de eerste tien. In het NK werd hij een keer vierde en hij won de voorloper van de Omloop van de Baronie en de Drentse Dorpenomloop als lid van de toen vermaarde Dextro-Energen-ploeg.
Ondanks zijn mooie uitslagen bleef hij een subtopper. Dat kwam omdat hij zijn sport steeds moest combineren met een volledige dagtaak. 
In de winter reed hij graag veldritten en zo kwam hij in contact met Jan van Dijk uit Lisse, een veldrijder die ook stayerde. Op diens stayersfiets heeft hij het eens geprobeerd en in 1968 debuteerde hij bij het Nederlands kampioenschap om direct derde te worden.
Een jaar later werd hij in het Tsjechische Brno verrassend wereldkampioen. Zijn selectie was mede bepaald door het feit dat hij als werknemer van Gazelle ook een goede mecanicien was.
Hij bereikte de finale via de herkansing en daarin lootte hij de koppositie. Hij bleek achter gangmaker Walrave uitstekend te kunnen verdedigen en niemand kwam er langs.
In 1971 werd hij nog een keer derde bij het WK en in datzelfde jaar was hij ook nationaal kampioen. Daarna eisten zijn besognes hem steeds meer op, waardoor het heel moeilijk werd om dagelijks te gaan trainen.
In 1977 werd hij wederom wereldkampioen. Nu bij de veteranen op de weg in het Oostenrijkse Sankt Johann en dat was een medisch wonder. Zes maanden daarvoor was er een hersentumor bij hem verwijderd.
Bert is een virtuoze mekanieker onder andere voor de selecties van de KNWU. Door zijn twee wereldtitels is hij de bekendste wielrenner in de familie, want ook zijn veel jongere broers Henk en Hans hebben gefietst.
Henk was in 1969 nationaal kampioen veldrijden bij de aspiranten en Hans was begin jaren tachtig een heel sterk amateurrenner.
Er is ook nog een Bart Boom, de zoon van Bert, die als eliterenner zonder contract nog steeds actief is. Hij won enkele jaren geleden de Ronde van Overijssel, maar een ernstige knieblessure zorgde ervoor dat hij zijn ambities moest bijstellen.
In 1980 begon Bert een racefietsspeciaalzaak in Enter, die hij acht jaar later weer van de hand deed om als technicus bij Shimano in dienst te treden.
Hij is onlangs gepensioneerd, maar het is razend moeilijk om de vrolijke Tukker te spreken te krijgen, want hij is nog altijd onderweg. Oerend hard!

Uit Wielerhelden van Oranje, 2003

06-05-2016