Bert-Jan LINDEMAN

Geboortedatum: 16 juni 1989
Geboorteland: Nederland

Bert-Jan Lindeman is voor mij vooral die fanatieke aanvaller in de Ronde van Spanje van 2015. Hij won er een etappe en het was vooral de manier waarop die indruk maakte. Hij was in de zevende etappe met een groep van vijf vooruit en hoewel hij misschien op papier niet de sterkste was, was hij wel de taaiste. Het was vooral een gerenommeerde klimmer als Amts Txurruka die in de finale alleen probeerde weg te komen.
Het was allang duidelijk dat ze niet meer zouden worden teruggehaald, zo groot was de voorsprong, maar de renner uit Drenthe moest in de finale bij iedere demarrage lossen. Hij vocht zich echter steeds weer terug in het wiel als Txurruka even de spanning van de benen haalde.
Om het in het zicht van de eindstreep, bovenop de Alpujarra schitterend af te maken en de als tweede aankomende Wit-Rus Ilia Kosjevoj op weg naar de streep bovenop de Alpujarra, een gemene col, stond niet eens op de foto.
Bert-Jan is een rustige, bescheiden jongen die in de jeugdrangen niet echt opviel, maar in de koers iemand was die op kansen loerde en die ook pakte. Hij heeft van nature een goed koersinzicht en is tactisch sterk en won bij de nieuwelingen en junioren de ene na der andere koers.
Bij de elite zonder contract reed hij in de Ronde van Limburg en de Ronde van Midden-Brabant naar een tweede plaats en won hij, rijdend voor Jo Piels, de Ster van Zwolle. Hij behoorde tot de top van Nederland in die klasse en bewees dat met tal van ereplaatsen.
Vanaf 1 augustus 2011 maakte Bert-Jan deel uit van Vacansoleil-DCM, een echte profploeg. Daar manifesteerde hij zich direct als een onvermoeibare aanvaller, die maling had aan reputaties en hij won als neoprof het bergklassement van de Ster van Bessèges en op 10 maart voor eigen publiek de Ronde van Drenthe.
In het Nederlands kampioenschap was hij de hele dag in de aanval en zijn onvermoeibaarheid toonde hij door in de finale nog zoveel over te hebben dat hij als derde naar het podium piekte. Achter kampioen Niki Terpstra en Lars Boom. Nederland had een nieuwe Johnny Hoogerland.
Toen Vacansoleil stopte werd hij opgevangen door de opleidingsploeg van Rabobank. Dat leek een stap terug, maar dat vond hijzelf niet. Hij werd zich meer bewust van zijn mogelijkheden. Dat hij een goede leerling bleek, bewees hij door een zware bergetappe in de Tour de l’Ain te winnen, waar hij als laatste afrekende met niemand minder dan Romain Bardet. Hij veroverde met die zege ook de leiderstrui en stond die niet meer af. En toen kon hij uit meerdere aanbiedingen kiezen.
Het werd LottoNL-Jumbo en hij werd zowel in de Giro als de Vuelta opgesteld. In Italië reed hij de stenen uit de straat voor kopman Steven Kruijswijk, maar in de Vuelta kreeg hij meer ruimte en beloonde dat vertrouwen met die mooie etappezege.
In de Tour de France van 2016 leverde hij nog een mooie prestatie door in de rit naar de Mont Ventoux als zesde te eindigen. Het viel nauwelijks op want het was de dag dat Chris Froome na samen met Mollema te zijn gevallen, een tijdje zonder fiets zijn weg moest vervolgen.
De fraaie zege van de Belg Thomas De Gendt en de prestatie van Bert-Jan haalden nauwelijks de publiciteit, want het was alom Froome dat de klok sloeg. Bert-Jan weet dat hij het met zijn specifieke kwaliteiten niet van de grote ronden moet hebben.
Het is daar volgens hem te gecontroleerd en te stressvolvoor een renner als hij. “Ik moet het hebben van chaos en kopgroepen die vooruit blijven. Dat komt in de Tour maar zelden voor, vandaar dat mijn kansen. De grote ronden rij ik dan geheel in dienst van de ploeg.”
Bert-Jan Lindeman viert vandaag zijn 29ste verjaardag en als hij dit leest, dan wens ik hem alle geluk toe voor de komende maanden. In de hoop dat er weer een kans voorbij komt en hij die weet te grijpen.

16-06-2018