Bernhard KOHL

Geboortedatum: 4 januari 1982
Geboorteland: Oostenrijk

Het fragment waarop Bernhard Kohl in oktober 2008, tijdens de persconferentie waarin hij schuld bekende, in snikken uitbarstte en zijn hoofd in zijn handen op tafel legde, is me lang bijgebleven.
Hij werd drie maanden daarvoor nog de revelatie van de Tour de France genoemd. Maar dat was in oktober al weer verleden tijd. Het waren mooie weken nadat hij derde in de eindstand was geworden en het bergklassement had gewonnen.
Heel Oostenrijk juichte en iedereen noemde hem de ontdekking van de Tour. Zijn val van het startpodium in de laatste tijdrit was bijna symbolisch. In de bolletjestrui van een opstapje vallen, je verzint het niet.
Hij mocht maanden in de waan leven dat hij een groot kampioen was, die op termijn de Tour de France zou kunnen winnen, maar in oktober was het sprookje al uit. Ook hij had zich aan Cera bezondigd, net als Riccò, net als Piepoli, net als Schumacher.
Hij ging bij die persconferentie diep door het stof en op zijn website publiceerde hij een huilerig stuk vol boete en zelfbeklag. Hij heeft vele blijken van medeleven ontvangen en dat was voor hem een uitdaging om terug te willen komen.
Zijn contract met Silence Lotto was verbroken, terwijl die Schumacher de Belgische ploeg aan het contract had proberen te houden. Je moet maar durven.
De bijnaam van Kohl is Wombat en dat betekent zoiets als kruimel. Hij wilde na zijn schorsing graag weer in de wielersport terugkeren, maar had wat velen hem toewensten beter zijn oude beroep van schoorsteenveger weer op moeten pakken.
Want een goede Schornsteinfeger weet dat wat eenmaal goed zwart is, nooit meer echt wit zal worden. Ook al pak je de beste kruimeldief.
Het ligt allemaal al weer ver achter ons. Bernhard Kohl is geen schoorsteenveger geworden, maar is een rijwielzaak begonnen. Het Oostenrijkse publiek is hem niet vergeten, de zaak draait als een tierelier.
De vlag mag uit mede omdat Bernhard Kohl vandaag zijn 36ste verjaardag viert.

04-01-2018