Bernhard EISEL

Geboortedatum: 17 februari 1981
Geboorteland: Oostenrijk

Van deze Oostenrijker is de laatste jaren niet zo veel meer vernomen. Hij staat bekend als een sprinter die in de klassiekers regelmatig in de prijzen reed en in 2010 Gent-Wevelgem won.
Maar Bernhard Eisel is de laatste jaren dienstbaar aan Mark Cavendish met wie hij bij Dimension Data rijdt. Hij doet in de koers alles voor de Brit en dat is de voornaamste reden waarom hij de laatste jaren haast niet meer in de uitslagen voorkomt.
Daarom is zijn zege in Gent-Wevelgem het hoogtepunt van zijn carrière geweest, onder het voorbehoud dat hij op zijn oude (renners)dag (hij wordt vandaag 36 jaar) niet nog een uitschieter beleeft.
Zijn profcarrière begon in 2002 bij de opleidingsploeg van Mapei, toen nog ongeveer de sterkste formatie in het peloton. In 2003 kwam hij bij La Française des Jeux terecht, de Franse ploeg waar hij redelijk anoniem vier jaar verbleef.
T-Mobile begeerde hem daarna tot deze Duitse ploeg onder de dopingschandalen bezweek. Schandalen waar Eisel overigens niet bij betrokken was. Hij zette zijn carrière voort bij Team Columbia.
In 2012 vonden we hem terug bij Team Sky, waar hij vier jaar bleef en in 2017 zit hij nu voor het tweede jaar bij Dimension Data. Behalve die ene klassieker staan er ook een paar handen vol etappes op zijn naam.
Hoewel hij achttien keer in een van de drie grote ronden startte heeft hij daar nooit, behalve een ploegentijdrit in de Vuelta, een ritje kunnen pakken. Wel in rondritten als de Ronde van de Algarve, de Driedaagse van De Panne en ook eentje in de Ronde van Zwitserland.
Die ploegentijdrit in de Ronde van Spanje was een sprookjesachtige avondetappe in het fraai verlichte Sevilla over 16,5 kilometer.
Zijn overwinning in Gent-Wevelgem was vooral te danken aan slimheid in de finale. Hij zat de hele koers voorin zonder noemenswaardig met zijn krachten te smijten. In de laatste kilometers speelde hij va banque in de wetenschap dat hij de snelste van de zes koplopers was.
En dat was hij ook.

17-02-2017