Bernd DROGAN

Geboortedatum: 26 oktober 1955
Geboorteland: Duitsland

Bernd Drogan is een voormalige Oost-Duitse wielrenner en een echte representant van het ongeloofwaardige sportwonder uit de DDR, de communistische heilstaat waar zoveel sportsucces werd voorbereid.
We zullen nooit exact weten met welke ongeoorloofde methodes dat is gebeurd, maar er is genoeg naar buiten gekomen om iedere topprestatie uit dat gelukkig niet meer bestaande land te wantrouwen.
Als we die bedenkingen echter terzijde schuiven dan is Bernd Drogan een kei van een wielrenner geweest die in 1992 wereldkampioen op de weg werd na er dertig kilometer in zijn eentje voor te hebben geknokt.
Die solo was bijna voor niets geweest, want in de laatste ronde op een lastig circuit in het Britse Goodwood kwam de groep onder aanvoering van de Belg Vermaelen tot op acht seconden.
Hoe veel Drogan had gegeven bleek uit het feit dat hij na het passeren van de streep van uitputting van zijn fiets viel en hijgend als een stoomlocomotief minutenlang op het plaveisel bleef liggen.
Toen hem de regenboogtrui werd aangetrokken was hij weer geheel bij zijn positieven. Hij had trouwens al twee van die truien in zijn kast hangen, want zowel in 1979 in Valkenburg als in 1981 in Praag behoorde hij tot de winnende DDR-ploeg in de ploegentijdrit over 100 kilometer.
Oost-Duitsland kwam op dat onderdeel altijd sterk uit de bus en bij de Olympische Spelen van Moskou in 1980 behaalde hij een zilveren medaille met zijn ploeggenoten Falk Boden, Hans-Joachim Hartnick en Olaf Ludwig.
Boden en Ludwig reden na 1989 nog als prof bij West-Europese ploegen, maar voor Drogan kwam de val van de Berlijnse Muur te laat. Hij stopte met de wedstrijdsport nadat duidelijk was geworden dat de Sowjet Unie en de Oostbloklanden de Olympiade van 1984 in Los Angelos zouden boycotten.
Hij had daar graag goud behaald, maar toen hem die mogelijkheid werd ontnomen besloot hij te stoppen en werd hij met de benodigde papieren op zak wielertrainer bij zijn wielervereniging SC Cottbus.
Daarnaast oefende hij enkele jaren zijn oorspronkelijke beroep van boekhouder uit. Daar stopte hij later mee om een eigen sportzaak te beginnen. Of dat een succes is geworden en wat Bernd Drogan nu in het leven doet is me niet bekend. Wel dat hij vandaag zijn 63ste verjaardag viert.

26-10-2018